Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Rudović: Većina crnogorskih medija ima u svojoj uređivačkoj politici da je Ukrajina meta agresije

Rudović je rekao da, kao građanin koji svakodnevno čita i prati izvještaje, može da kaže da su mediji u Crnoj Gori pružili sveobuhvatnu informaciju o tome šta se sve dešava u Ukrajini

Očigledno je da većina crnogorskih medija ima u svojoj uređivačkoj politici da je Ukrajina meta agresije i da vide Crnu Goru kao dio evropskih razvijenih demokartija, ocijenio je direktor Direktora za medije, Neđeljko Rudović.

„To se vidi i kroz naslove i sve ostalo, ali takođe u najvećem broju medija se zna mjera i razdvaju se činjenice i dnevni izvještaju od nečega što je mišljenje ili stav urednika ili novinara“, rekao je Rudović povodom godišnjice obilježavanja početka rata u Ukrajini.

Upitan da li je odluka Vlade da uvede sankcije Rusije imala uticaja na to, on je odgovorio da je to moguće.

Rudović je rekao da, kao građanin koji svakodnevno čita i prati izvještaje, može da kaže da su mediji u Crnoj Gori pružili sveobuhvatnu informaciju o tome šta se sve dešava u Ukrajini.

„Svi smo svjedoci i odluke Savjeta Evropske unije o zabrani emitovanja određenih medija koji su bili prepoznati kao nosioci propagande jednog centra“, napomenuo je Rudović.

Prema njegovim riječima, etablirani tradicionalni mediji u Crnoj Gori izvještavaju uravnoteženo, a uređivačke politike značajno poštuju Kodeks izvještavanja.

„Ja mislim da ovaj ispit crnogorski etablirani mediji polažu i ono što je jako važno da vodeći crnogorski mediji koji imaju najveće povjerenje građana nijesu ga izigrali“, kazao je Rudović.

Ističe i da se informacije koje se tiču rata u Ukrajini generalno stavljaju u pravi kontekst, s obzirom na to da „smo svakodnevno bombardovani raznim novostima koje se dešavaju, od stavova Evropske unije, SAD-a, Kine…postoji hiperprodukcija raznih informacija“.

„Ukoliko se dešavalo da informacije nijesu stavljanje u pravi kontekst to nije u većini slučajeva bilo namjerno i ja kao konzument medija mogu reći da sam zadovoljan izvještavanjem, jer mi se čini da imamo punu sliku“, istakao je Rudović.

Uprkos tome što vijesti iz Ukrajine više nijesu udarne, Rudović smatra da javnost svakodnevno dobija informacije šta se tamo dešava.

Kada su upitanju alati koje bi trebalo novinari da koriste kako bi prenosili tačne informacije, Rudović poručuje da treba da se koriste tekstovi koji su potpisani i koji se nalaze na servisima regionalnih agencija.

„Dok sam ja bio u redakciji uglavnom smo koristili tekstovi koji su bili potpisani i koji su se našli na Rojtersovom servisu ili servisu regionalnih agencija. I danas postoje pravila i alati koje novinari koriste da ne bi došli u opasnost da objave nešto što je namjerno kreirana dezinformacija i što se sve više koristi u svrhu vođenje propagandnog psihološkog rata“, zaključio je Rudović.

Sekretar medijskog savjete za samoregulaciju, Ranko Vujović, napomenuo je da postoji par proruskih portal koji su bili u službi ruske dezinformativne kampanje i oni su prepoznati u Crnoj Gori po objavljivanju dezinformacija.

Ranko Vujović, Sekretar medijskog savjete za samoregulaciju

Prema njegovim riječima, bilo je primjetno da je na početku rata par ozbiljnih medija koristilo izraz vojna operacija umjesto vojna agresija nad Ukrajinom i po tome se mogao prepoznati odnos prema ratu i njihova politička orjentacija.

„Ali u sve u svemu možemo reći da je većina crnogorskih medija profesionalno izvještavala o ratu u Ukrajini“, istakao je Vujović.

On je rekao da su crnogorski mediji, koliko je to bilo moguće, sve informacije koje su vezena za rat u Ukrajini, stavljali informacije u pravilan kontekst.

Na pitanje da li je tema rata u Ukrajini sada u sjenci drugih aktuelnosti, Vujović je kazao da još uvijek na glavnim portalima postoji rubrika uživo na kojoj su mogu pratiti dešavanja u Ukrajini.

„Dokaz tome je posjeta predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džoa Bajdena, Ukrajini koja je bila svuda glavna vijest. Jeste da rat u Ukrajini nije aktuelna tema kao što je to bilo u prva tri mjeseca, ali je moguće da postoji određeni zamor kod medija i šire javnosti“, ocijenio je Vujović.

On je poručio medijima da sve informacije koje objavljuju treba da provjere iz više izvora sve informacije.

„Kada je u pitanju rusko-ukrajinski rat imali smo situaciju da je neko kačio na društvenim mrežama i isječek iz video igrica, pa su neki mediji to prenosili kao stvarne video snimke“, rekao je Vujović.

Kako je rekao, potrebno je puno znanja i vremena, a i znanje engleskog jezika da bi provjerili sve izvore koji se odnose na određenu informaciju.

On smatara da se Crna Gora formalno pridružila sankcijama Rusiji i formalno zabranila Rusiantoday i Sputnjik.

„Mi smo jednostavno poslušali nalog Brisela i uveli sankcije za određene medije, ali suštinki mi i dalje imamo medije koji rade isto što i Rusiantoday i Sputnjik“, kazao je Vujović.

Podsjeća da država ima zakonsku regulativu za objavljivanje netačnih informacija, i Kodeks novinar koji to zabranjuje, ali je problem taj što se većina dezinformacija plasira preko društvenih mreža.

„One su većem dijelu svijet su potpunosti neregulisane i idealan su prostor za plasiranje svih vrsta lažnih informacija“, kazao je Vujović.

On je istakao da je Evropa ove godine počela sa implementacijom regulative koja treba da zakonski reguliše društvene mreže i objavljivanje lažnih informacija na njima.

„Kad će Crna Gora doći na red i kada će ona početi da implementira tu vrstu regulative ostaje da se vidi“, zaključio je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
24.02.2023-15:53 15:53

I jos kad ti tajo Vlado vidi sliku ispod Crnogorskog obiljzja,ada udarit ce ce u “manite”obozavaoc Rista Cirova Radovica i SPC,apsurd cetalju sa Ocinica.