Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Roditelji prijete bojkotom nastave zbog maski

Roditelji su jako ljuti. Djeca ne žele maske, plaču, kažu da im smetaju da je nose na časovima. Za starije razrede koji će imati onlajn nastavu, razredne starješine nemaju razumijevanja ako dijete nema internet. Mora imati i tačka. Roditelji ne mogu djeci da obezbijede telefone ili tablete. Svi su već pod stresom, navodi predstavnik roditelja Dejana Stanić u razgovoru za Dan.

Roditelji koji su pokrenuli peticiju da se ukine odluka o nošenju maski u učionicama, poručili su da razmišljaju da u znak protesta bojkotuju nastavu prvog dana školske godine, jer su djeca već pod stresom, kako zbog novog načina praćenja gradiva, tako i zbog epidemiološke situacije. Predstavnik roditelja Dejana Stanić kazala je za Dan da su se uzalud obraćali Ministarstvu prosvjete, jer svi ćute.

“Roditelji su jako ljuti. Djeca ne žele maske, plaču, kažu da im smetaju da je nose na časovima. Za starije razrede koji će imati onlajn nastavu, razredne starješine nemaju razumijevanja ako dijete nema internet. Mora imati i tačka. Roditelji ne mogu djeci da obezbijede telefone ili tablete. Svi su već pod stresom. Potpisi se sakupljaju. Smatramo da od gotovo sedam miliona eura što je Nacionalno koordinaciono tijelo dobilo donacija, mogli su u dogovoru djeci obezbijediti tablete i internet. Roditelji predlažu da se bojkotuje nastava prvi dan zbog maski i razdvajanja djece u grupe. Nijesu u mogućnosti obezbijediti tri maske dnevno djeci. Roditelji su djecu pokušali testirati kod kuće da nose maske i djeca su poslije 10 minuta počela pokazivati znake nervoze i znojiti se. Plaču kako ne mogu da dišu i da hoće da se uguše. Nastavu će biti nemoguće držati pod takvim uslovima. Uskoro ćemo vidjeti koliko je građana potpisalo peticiju protiv nošenja maski”, kaže Stanić.

Odluka Ministarstva prosvjete o načinu organizovanja nastave u predstojećoj školskoj godini predstavlja diskriminatorski akt, suprotan Ustavu Crne Gore i očiglednu, zakonom nedozvoljenu segregaciju djece po starosnoj dobi, ali i nedozvoljenu i neopravdanu segregaciju školske djece u odnosu na predškolsku, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Ministarstvo prosvjete je, kako navode iz te partije, povrijedilo osnovno, članom 75 Ustava Crne Gore, zagarantovano ljudsko pravo na školovanje pod jednakim uslovima.

“To je urađeno na način što je Ministarstvo utvrdilo organizaciju nastave koja je neposredno diskriminatorska i kojom je izvršena segregacija iz člana 9 Zakona o zabrani diskriminacije, tako što su sva maloljetna djeca u Crnoj Gori sistemski razdvojena po osnovu starosne dobi, što je zabranjeno članom 2 stava 2 Zakona o zabrani diskriminacije”, kazali su iz URE.

Podsjećaju da će odlukom Ministarstva nastavu u školi pohađati učenici 1,2,3,4, 5. i 6. razreda osnovne škole, kao i 1. razreda srednje škole, a ostali onlajn, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana.

“Ustav Crne Gore u članu 75 kaže: „Jemči se pravo na školovanje pod jednakim uslovima. Osnovno školovanje je obavezno i besplatno”. Dakle, nepobitno je da Ministarstvo najgrublje krši Ustav, jer ne omogućava svoj djeci istog obrazovnog nivoa ustavom zagarantovane jednake uslove školovanja, već ih izdvaja”, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

 

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
23.09.2020-09:36 09:36

Sto mora da je ova Stanic kao “britka sablja”na jezik, predstavnik roditelja. kojih, sto zele svojoj djeci “dobro”e koji li je njoj tek tunel kroz lobanju.Nije prijatno nositi te maske pogotovo djeci,ali u ovom vremenu Covida 19 za zdravlje sve,a so ako nesto podje kako ne treba,sto ce se onda.