Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Roditelji najavili tužbu: Učenik se plaši da ide u školu, učiteljica zbrinjava psa

Vučjak se trenutno nalazi u jednoj od veterinarskih ustanova na posmatranju

Roditelji dječaka kojeg je u ponedjeljak u dvorištu OŠ “Jugoslavija” u Baru ujeo vučjak, podnijeće tužbu protiv Opštine Bar, a vjerovatno i drugih institucija. Prema navodima majke E. H., njihov sin i dalje odbija da ide u školu.

“Dječak ukupno treba da primi pet doza vakcine protiv bjesnila, svakodnevno ide na previjanje i zakazali smo mu razgovor kod psihologa. Dijete ima strah i odbija da ide u školu. Plaši se da mu se ne ponovi to što se dogodilo. Rane će proći, ali, brinemo za psihičko stanje djeteta“, kazala je majka za Primorski portal i dodala da je doktorka koja je prvi dan pregledala i zbrinula dijete kazala da je taj vučjak i dan ranije ugrizao jednu osobu.

Vučjak se trenutno nalazi u jednoj od veterinarskih ustanova na posmatranju gdje, kako je na svom Fejsbuk profilu napisala Milena Zoranović, učiteljica i aktivistkinja nevladinog sektora za zaštitu životinja, koja je zbrinula psa, dan boravka košta 20 eura, uz ostale troškove koje nosi ova vrsta veterinarske ustanove. Prema navodima Zoranović ona je prvo smjestila psa u jedan od plaćenih pansiona, a potom u veterinarsku ustanovu na posmatranje.

“U trenutku kada je veterinar odbio da uradi neophodan test, jedino rešenje koje se nametalo je da psa vratim da nastavi da luta po Baru. Nije vraćen. Smješten je u jednu ustanovu na posmatranje. Tako zahtjeva procedura. To posmatranje je moglo da se obavi u bilo kom zatvorenom prostoru u kome pas boravi. Nažalost, ja sam bila prinuđena da ga smjestim na kliniku gdje dan košta oko 20 eura i treba da platim sve ono što nosi ova vrsta veterinarske usluge. Kako ću platiti ovo? Ne znam. Šta će biti sa psom kada istekne ovih 7 do 10 dana? Ne znam“, navela je, između ostalog, Zoranović.

Za Primorski portal, načelnica Odsjeka za epidemiologiju Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bar dr Ljiljana Jovićević, specijalista epidemiologije, potvrdila je da je dijete vakcinisano, s obzirom da vučjak nije imao čip kao dokaz da nema bjesnilo.

“Odluku o tome da li će dijete ili osoba koja je ujedena biti vakcinisano odlučujemo na osnovu toga da li je pas vakcinisan ili nije. Obzirom da mi nemamo službu koja može da uhvati psa, stavi pod nadzor, azil nije u funkciji, postupamo prema onome čime raspolažemo. U konkretnom slučaju, pas nije imao nikakvu oznaku na uhu koja predstavlja za nas dokaz da je pas vakcinisan, a imamo i sliku psa, tako da se ponašamo kao da pas nije vakcinisan i da je nepoznatog vlasnika. To je za nas indikacija za vakcinacija. U Crnoj Gori bjesnilo nije prijavljeno zadnjih 10 i više godina, od 2012. godine, ali u svim situacijama kada ne znamo da li je pas vakcinisan, mi vakcinišemo. Da li je bijesan, vjerovatno nije, ali moramo da budemo sigurni jer je bjesnilo smrtonosna bolest“, kazala je za Primorski portal dr Jovićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve