Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Razvoj socio- emocionalnih vještina kod djece važan pokazatelj uspjeha

Svoja sjajna iskustva sa obuka podijelili su treneri/ce: Svetlana Jovetić Koprivica, Biljana Ćulafić, Sava Kovačević. Oni su na poseban način dočarali ljepotu i značaj ovog Programa i koliko on zaista doprinosi neraskidivoj vezi između učenika/ca i nastavnika/ca.

Konferencija Iskustva i praćenje programa „Moje vrijednosti i vrline“ i razmjena dobrih praksi održana je juče u Zavodu za školstvo, pred punom salom zainteresovanih kolega/koleginica, direktora/direktorica, predstavnika/ca MPNI, ICCG, CSO, ZUNS, nevladinih organizacija, nastavnika/ca! Početak rada je propraćen Odom radosti u izvedbi učenica srednje Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, hora uz dirigentsku palicu profesorice Zoje Đurović. Konferenciju je otvorila koordinatorka Programa, Ljiljana Ivanović, načelnica Odsjeka za KPR u Zavodu za školstvo.

Srdačnu dobrodošlicu i veliku zahvalnost na izdvojenom vremenu, prisutnima je uputila direktorica Raba Hodžić. Ona je podsjetila na inicijativu i početke rada na Programu Moje vrijednosti i vrline, koji predstavlja dublju filozofiju oblikovanja pristupa obrazovanju.

Naglasila je izuzetnu podršku ovom Programu Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori kao sastavnom dijelu globalne organizacije posvećene, između ostalog, jednakim pravima svakog djeteta na obrazovanje, inkluzivnom pristupu školstvu, te prevenciji nasilja. Snažno patrnerstvo sa UNICEF-om se odrazilo na sve škole i dalo veliki doprinos afirmaciji univerzalnih životnih vrijednosti.

“U vremenu kada se obrazovanje suočava sa brojnim izazovima, važno je naglasiti značaj integrisanja vlastitih vrijednosti i vrlina u obrazovni proces. Ovaj Program ne odnosi se samo na transfer znanja, on naglašava izgradnju karaktera, etičko vođenje i stvaranje zajednice posvećene razvoju integriteta i odgovornosti. Bez empatije, optimizma, timskog rada, kreativnosti, zahvalnosti, upornosti, tolerancije i strpljenja, učenice i učenici imaju manji izgled za uspjeh u budućnosti. Shodno tome, u procesu utvrđivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, Zavod za školstvo posebnu pažnju posvećuje u kojoj mjeri ustanova obezbjeđuje socio-emocionalni razvoj svakog učenika/ce kroz dvije oblasti: Podrška učenicima i Etos škole”, istakla je direktorica.

Maja Kovačević, koordinatorka za obrazovanje u UNICEF-u istakla je kolika je zaista važnost SEV programa za crnogorski obrazovni sistem. Navela je da je razvoj socio- emocionalnih vještina kod djece važan pokazatelj ka uspjehu, za opštu životnu dobrobit.

Kako se muzika uklapa u razvoj ovog Programa i koliko doprinosi uspjehu i u tom domenu, prisutnima je predočila Jelena Krivokapić, nastavnica klavira Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“. Predstavila je važan segment Programa Moje vrijednosti i vriline, a to je uspješno organizovan koncert Dječjeg simfonijskog orkestra na Cetinju, u okviru potprograma VIVUM.

Svoja sjajna iskustva sa obuka podijelili su treneri/ce: Svetlana Jovetić Koprivica, Biljana Ćulafić, Sava Kovačević. Oni su na poseban način dočarali ljepotu i značaj ovog Programa i koliko on zaista doprinosi neraskidivoj vezi između učenika/ca i nastavnika/ca.

O rezultatima Programa i saradnji sa obrazovno-vaspitnim ustanovama, trenerima/cama, govorila je koordinatorka Programa, Ljiljana Ivanović.

Primjere dobre prakse, slikom i riječju, predstavili su predstavnici osnovnih škola iz Bara, Podgorice, Nikšića i Ulcinja koje su uspješno implementirale Program u 2023. godini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve