Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Razgovor o djelu Lenarda Koena sjutra na Trgu pjesnika

Veče se organizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade

Na Trgu pjesnika u Budvi sjutra veče (21 čas) se nastavlja ovogodišnji književni program festivala Grad teatar razgovorom o djelu “Plamen: Poezija Pesme Beležnice Crteži ” – izbor iz poezije Lenarda Koena, ističu iz festivalskog tima.

Veče se organizuje u saradnji sa Ambasadom Kanade. Uvodnu riječ će održati Dejvid Morgan, savjetnik i zamjenik šefa misije u Ambasadi Kanade, moderator večeri će biti Olgica Marinković, takođe iz Ambasade Kanade, a gosti večeri su Vladislav Bajac, pisac i izdavač, i Zoran Paunović, profesor i prevodilac.

Adam Koen, Lenardov sin, u predgovoru za “Plamen” je rekao da je poznavati njegovog oca zapravo značilo poznavati čovjeka okruženog hartijama, bilježnicama, salvetama – ispisanim prepoznatljivim rukopisom – (uredno) rasutim na sve strane…

“Pisanje mu je bilo razlog postojanja. To je bila ta vatra kojoj je težio, najvažniji plamen koji je potpaljivao. I koji se nikad nije gasio… Ima u njegovom djelu razne vatre i plamena, da se stvara i da se razara, da se grije i osvjetljava, da se čezne i da se uzme. Zapalio je plamen i marljivo ga održavao”, između ostalog, piše mladi Koen.

Vladislav Bajac je, pored ostalog, za Lenarda Koena zapisao da “ne bi bio vrhunski pjesnik da se nije najviše bavio samim sobom”.

“Ali, istovremeno, on je ‘rijetka zvijer’ u tom svijetu koji to nije činio prevashodno iz samoljubivosti. Naprotiv, riječ je o njegovom načinu da samoanalizom, sumnjom u sebe i bespoštednom samokritikom stigne što dalje u razumjevanju ljepote, ljubavi, erosa, boga i religije bez kanona”, navodi se u saopštenju.

Tokom večeri će biti prikazan i odlomak iz rijetko prikazivanog dokumentarnog filma iz 1984. godine o slavnom muzičaru, čiji je autor i scenarista upravo Vladislav Bajac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve