Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Raonić opomenuo urednika i novinara emisije Zapis

Raonić je Pobjedi juče potvrdio da je opomenuo Maroša i Živkovića, te da je početkom novembra tražio izjašnjenje od Maroša povodom ove situacije.

Generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić opomenuo je urednika emisije ,,Zapis“ Miomira Maroša i novinara Miljana Živkovića koji je u toj emisiji ispoljio lično vjersko opredjeljenje krsteći se pred ulaz u dvorište Crkve Sveti Đorđe u Podgorici i ljubeći ruku svešteniku koji ga dočekuje, piše Pobjeda.

Raonić je Pobjedi juče potvrdio da je opomenuo Maroša i Živkovića, te da je početkom novembra tražio izjašnjenje od Maroša povodom ove situacije.

Nakon osude javnosti zbog ispoljavanja ličnih vjerskih ubjeđenja novinara, RTCG je pokrenula postupak ispitivanja činjenica i utvrđivanja da li je prekršen jedan od profesionalnih principa i standarda. Njime se propisuje da prilikom kreiranja sadržaja „treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera i što bi moglo stvoriti predstavu da su oni izloženi pritisku ideološke, političke, finansijske, socijalne, vjerske ili kulturne prirode”.

Maroš je ranije za Pobjedu rekao da im nije bila namjera da bilo koja opredjeljenja izraze ni do sada, a ni ovom emisijom, a naročito ne smatraju da su time ugrozili objektivnost ili bilo koga uvrijedili.

“Tim prije što ovaj tip reportaže afirmiše naše kulturno i prirodno nasljeđe i razlikuje se od faktografskih žanrova. Uvod od četiri kadra kojim se „ulazi” u crkvu, nije dio govornog dijela koji je dominantan sadržaj emisije i po svim pravilima novinarstva i standardima. Reportaža kao slobodniji novinarski žanr dopušta elemente koji su autorski pristup temi. Prepoznati smo i do sada po veoma visokom nivou komuniciranja sa javnošću i poštovanju profesionalnih i etičkih standarda”, pojasnio je Maroš ranije za Pobjedu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve