Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Raičević: Bar ostaje čvrsti bedem građanskog, slobodnog i multikulturalnog društva

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je takođe podsjetio na slavni Bar koji je zapalio prvi plamen ustanka i krenuo u oslobodilačku borbu protiv zla fašizma, te pokazao da dijeli istinske vrijednosti borbe za slobodu

Povodom Dana opštine i Dana oslobođenja Bara danas je upriličena svečana sjednica Skupštine Opštine Bar u sali Doma kulture. Nakon prikazivanja kratkometražnog filma o razvojnim projektima i o timu koji gradi Bar, te intoniranja himne, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine opštine Bar, Branislav Nenezić koji je istakao da je je Bar, onakvog kako ga danas vidimo, izgradila hrabrost i mladost.

“Mladost koja je uspravno stajala pred fašističkim okupatorom i na kraju ga pobijedila, ne želeći da u tom cilju položi ono najvrjednije- tek započeti život. Sloboda je riječ koja se danas možda i olako shvata, a to je riječ i san koji su vijekovima naši preci drhtavo izgovarali i sanjali, konstantno boreći se da do nje dođu. Crna Gora i Bar su nastali u borbi za slobodu, borbi da budemo svoji na svome i taj vječni prkos prema brojnijem i jačem, ali ne i hrabrijem – to je naša Crna Gora”, poručio je on.

Nenezić je kazao da i danas živimo u svijetu izazova, ali da “imamo snažnu obavezu, žrtvom naših patriota smo obavezani da svaki dan posvetimo razvoju grada Bara i boljeg života naših sugrađana, kako bi smo došli do nivoa koji ‘vječni grad Bar‘ zaslužuje”.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je takođe podsjetio na slavni Bar koji je zapalio prvi plamen ustanka i krenuo u oslobodilačku borbu protiv zla fašizma, te pokazao da dijeli istinske vrijednosti borbe za slobodu.

“Na tim temeljima i danas razvijamo Bar kao mjesto života, zato niko nije iznenađen da je Bar grad sa najbrže rastućim brojem stanovnika i jedna od najpoželjnijih destinacija za investicije, grad otvorenih bulevara, širokih prostora i srdačnih ljudi. Sve to nije plod slučajnosti, već rezultat vrijednog zalaganja svih u Baru, lokalne i državne uprave, komunalnih službi, institucija prosvjete i zdravstva, vjerskih zajednica, ali i lokalne privrede, civilnog društva, brojnih istaknutih pojedinaca, entuzijasta i stvaralaca,” poručio je Raičević.

On je istakao da Bar sa pravom nosi imidž mjesta života, što dokazuju razvojni projekti realizovani kroz viziju dugoročnog razvoja, koji iz dana u dan čine život lokalne zajednice udobnijim i kvalitetnijim.

“Do kraja godine očekujemo početak radova na izgradnji Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, nastavak rekonstrukcije obale u zoni Sutomore, okončanje tenderskog postupka za izbor izvođača radova na izgradnji školske sportske sale u Pečuricama, izgradnju Gradske kuće u Starom Baru, te raspisivanje konkursa za izbor idejnog arhitektonskog rješenja za olimpijski bazen,” najavio je predsjednik Opštine.

Kao najveća potvrda kvalitetnog rada lokalne samouprave svakako se izdvaja budžet Opštine Bar koji je planiran u rekordnom iznosu od preko 45 miliona eura, uvećan za čak 42% u odnosu na tekući budžet i skoro 100% veći u odnosu na budžet iz 2022. godinu. Ono što i planirani budžet karakteriše je razvojna komponenta gdje je udio kapitalnih projekata čak 56%.

Kako je istakao predsjednik Raičević, značajno su uvećana i sredstva za razvoj preduzetništva, poljoprivrede, kao i za sprovođenje socijalnih programa koje Opština Bar, kao prva lokalna uprava u državi, već uspješno implementira.

“Pored ulaganja u našu najveću vrijednost, čovjeka i njegov razvoj, posebna pažnja mora biti usmjerena na daljem unaprijeđenju saobraćajne infrastrukture, na smanjenju saobraćajnih gužvi tokom ljetnje turističke sezone i potvrđivanju imidža Bara kao turističke destinacije sve popularnije u regionu i Evropi. Značajan dio tih projekata odnosi se na investicije koje su u nadležnosti države, pa za njihovu relizaciju očekujemo pomoć Vlade Crne Gore za koju smo uvijek nastojali pripremiti zrele projekte i pružiti maksimalan doprinos do same realizacije investicije”, kazao je on.

Navedenim je potvrđeno da je razvojna vizija Opštine Bar ispravna, posvećenost njenoj realizaciji iskrena, a rezultati vrijedni pažnje.

“Zajedno gradimo moderan, otvoren i veliki grad Bar, kao mjesto u kojem se svaki čovjek osjeća udobno, sigurno i srećno, i to je naš konačni cilj. Bar je bio, jeste i biće čvrsti bedem građanskog, slobodnog i multikulturalnog društva,” podvukao je Raičević.

Svečanoj sjednici je prisustvovao i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović koji je čestitao Dan opštine i takođe podsjetio na slavnu prošlost Bara, kao grada sklada i suživota.

“Danas je vrijeme da se okupimo oko zidina Bara, na ovaj važan datum, i da bez obzira na naše političke razlike, započnemo jednu novu etapu ubrzanog razvoja ovog grada. Zato vas pozivam da nastavimo tamo gdje su stali veliki poslijeratni pregaoci: Ljubo Marković, Marko Orlandić, Andrija Dabanović, Blažo Orlandić i ostali. Započnimo novi ciklus razvoja,” poručio je predsjednik Milatović.

Milatović je pozvao je da se udruženim snagama radi na rekonstrukciji željeznice, obnavljanju istorijske veze sa Barijem, i da ta linija bude otvorena tokom cijele godine. Ukazao je na važnost ujedinjenja trgovačke flote, kojim bi se mogao omogućiti razvoj poljoprivrede i proizvodnje proizvoda po kojima je ovaj grad bio prepoznat u regionu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najveća opštinska priznanja- nagrada “24. novembar“ i to: dr Valentini Vanji Božović, Muharemu Muratoviću, dr Anastaziji Miranović, Željku Miloviću, Đuru Markoviću, Ćazimu Džaferoviću, dr Ismailu Dodi, Vasiliju Vasku Miloševiću, Seadu Ganu Šlakoviću, FK Mornar Bar i posthumno Miću Orlandiću, Ljubinku Krstajiću i Miloradu Milu Vukčeviću.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratila specijalista radiologije dr Valentina Božović.

“Osjećam privilegiju što sam danas u društvu mojih i vaših prijatelja, poznanika, komšija i uvaženih građana našeg Bara. Svaki od njih je imao uticaja na mene, na nas, naš grad i šire. Svaki od njih je ostavio trag i dao doprinos na svoj način gradu svojim radom, stvaralaštvom i svakodnevnim postupcima čime su istinski i iskreno zaslužili ovu nagradu,” saopštila je dr Božović.

Pored nagrade “24. novembar”, predsjednik Raičević je dodijelio i zahvalnice i jubilarne nagrade službenicima u lokalnoj upravi. Za dugogodišnje zalaganje i doprinos radu lokalne uprave, zahvalnice su uručene Muniru Ramdedoviću i Šefki Perazić. Jubilarna nagrada za 30 godina predanog rada u lokalnoj upravi Snežani Pečurica, Avniju Aručeviću i Hamzi Đečbitriću, za 20 godina Vidu Dabanoviću i Aleksandri Bokovac, te za 10 godina Ljubomiru Đuroviću i Ivanu Pekiću. Posebne zahvalnice lokalne uprave za iskazanu hrabrost, požrtvovanost i humanost prilikom akcije spašavanja života i saniranja posljedica razornog zemljotresa u Turskoj službe, pripadnicima barske Službe zaštite i spašavanja, Acu Vuleviću, Draganu Radanoviću, Predragu Đokvučiću i Balši Budimiću, simbolično je uručio ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ.E. Barış Kalkavan.

U svečanom program povodom obilježavanja Dana Bara nastupio je ženski muzički sastav “Avate”, mlada pijanistkinja iz Bara, Lana Milanović, rok bend “AkademiA” i dječiji hor iz OŠ “Jugoslavija”.

Pored predsjednika Milatovića,svečanoj sjednici povodom proslave Dana oslobođenja, prisustovali su i potpredsjednik Vlade za mlade i demografiju i ministar sporta i mladih Dragoljub Šćekić, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, ostali predstavnici ministarstava i državnih organa, šef kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Budimir Šćepanović, direktorica Privredne komore Nina Drakić, princ Nikola II Petrović Njegoš, predsjednik Senata DRI Nikola Kovačević i senatori Milan Dabović i Zoran Jelić, ambasadori Sjeverne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Turske, Ukrajine, Rumunije, predsjednici brojnih crnogorskih opština i skupština opština iz Crne Gore, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović, savjetnik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić, dosadašnji predsjednici opštine, predstavnici institucija i vjerskih zajednica, delegacije prijateljskih i pobratimskih gradova (Kučukuju,Adana,Živinice, Biograd na moru, Krf, Resen,Grad Sarajevo, Općina Stari grad Sarajevo, Mali Iđoš, Peroj), predstavnik Zajednice Crnogoraca u Albaniji, Matice crnogorske u Republici Sjevernoj Makedoniji, Savjeta za saradnju sa iseljenicima, te privrednici države i grada, kao i predstavnici medija i javnosti.

Svečanoj sjednici prethodilo je tradicionalno polaganje vijenaca na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora na Topolici i u Spomen domu, uz svečani stroj izviđačkog odreda “24. novembar”. ​

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve