Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Pušten u rad prvi detektorski režim upravljanja svjetlosnim signalima u Podgorici

''Osnovni princip detektorskog režima rada odnosno projektovanog algoritma sastoji se u tome da ukoliko ne postoji najava vozila iz sporednih pravaca i najava pješaka za prelazak preko bulevara, zelena faza se po glavnom pravcu neće mijenjati, odnosno glavni saobraćajni tok se neće prekidati''

Na raskrsnicima Komske ulice i I proleterske, te Bulevara Vilija Branta i Ulice Branka Ćopića pušten je u rad detektorski režim upravljanja svjetlosnim signalima.

Detektorski rad podrazumjeva instaliranje induktivnih petlji na sporednim pravcima sa ciljem da se detektuje prisustvo vozila, kao i instaliranje tastera za najavu pješaka. Pomoću navedene spoljne opreme semaforski uređaj obrađuje prikupljene detektorske signale i izvršava predhodno projektovani algoritam na osnovu koga se upravlja svjetlosnim signalima.

“Ovaj način rada je mnogo fleksibilniji i optimalniji i predstavlja značajno unapređenje u odnosu na fiksni signalni plan, jer omogućava znatno brži protok saobraćaja. Osnovni princip detektorskog režima rada odnosno projektovanog algoritma sastoji se u tome da ukoliko ne postoji najava vozila iz sporednih pravaca i najava pješaka za prelazak preko bulevara, zelena faza se po glavnom pravcu neće mijenjati, odnosno glavni saobraćajni tok se neće prekidati”, pojasnio je Zoran Vučetić, rukovodilac Službe svjetlosne signalizacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordje
21.03.2024-21:57 21:57

A vodice ga satelit space program Montenegro,kad budemo lansirali?