Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Prvi kontingent Vojske upućen u NATO aktivnost u Bugarskoj

Crnogorski kontingent u Bugarskoj je dio napora Alijanse da na istoku Evrope sačuva mir i spriječi širenje agresije Rusije na članice NATO. U pitanju je kombinovani sastav pješadije, vojne policije, logistike i štabnih elemenata iz sastava Vojske Crne Gore

Prvi kontingent Vojske Crne Gore upućen je u NATO aktivnost “Pojačane budnosti” (enhanced Vigilance Activities – eVA) u Bugarsku, gdje će biti u sastavu multinacionalne borbene grupe, kojom komanduje komandant iz sastava Oružanih snaga Italije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MO).

-Upućivanjem crnogorskih vojnika na ovu aktivnost ispunjava se odluka Skupštine Crne Gore o angažovanju do 60 pripadnika u krizi na istoku Evrope. Zajedno sa ostalim članicama Alijanse, Crna Gora doprinosi i kroz ispunjenje ovog zadatka zaštiti zajedničkih vrijednosti, posebno cjelovitosti i integriteta Alijanse. Nakon temeljnih priprema, crnogorski vojnici su ispunili sve uslove da mogu na prvoj liniji odvraćanja i odbrane Alijanse na konkretan način doprinijeti miru i stabilnosti. – navodi se u saopštenju MO.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, na ispraćaju kontingenta naglasio je da naša vojska doprinosi duže od decenije miru u svijetu, ali da u svjetlu trenutnih dešavanja u Ukrajini posebnu važnost ima naše učešće u NATO misijama “Isturenog ojačanog prisustva” u Letoniji i “Pojačane budnosti” u Bugarskoj.

On je istakao da Crna Gora prvi put upućuje na ovakve zadatke pored vojnika i svoja borbena vozila. To će biti novi doprinos operativnim sposobnostima snaga Alijanse na terenu. General je poručio pripadnicima kontingenta da moraju biti podrška jedni drugima, jednako kao i vojnicima drugih država, uz uvjerenje da će sve zadatke obaviti profesionalno i dostojno predstavljati Vojsku i državu.

-Znam da među vama ima onih koji imaju iskustva u međunarodnim misijama. Podijelite ih sa onima kojima je ovo prvi put da budu na takvom zadatku – kazao je on.

Komandant jedinice, poručnik Aladin Hadrović, istakao je da je posebna privilegija, ali i odgovornost na njegovom kontingentu, jer će utabati stazu kojom će koračati sve naredne rotacije u eVA, ako za tim bude potrebe.

-Dugotrajne pripreme, obuke i vježbe u zemlji i inostranstvu garant su da stečenim znanjem i vještinama damo puni doprinos bezbjednosti na istoku Evrope – saopštio je Hadrović.

Crnogorski kontingent u Bugarskoj je dio napora Alijanse da na istoku Evrope sačuva mir i spriječi širenje agresije Rusije na članice NATO. U pitanju je kombinovani sastav pješadije, vojne policije, logistike i štabnih elemenata iz sastava Vojske Crne Gore.

-Pored kontingenta za učešće u multinacionalnoj borbenoj grupi u Bugarskoj, Vojska Crne Gore je u januaru ispunila još jednu odluku Skupštine Crne Gore, upućivanjem poručnice Mileve Vuković-Krgović u misiju UN „MINURSO“, koja se sprovodi radi očuvanja mira i stabilnosti na području Zapadne Sahare. – zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve