Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Prvi frilenser centar u Nikšiću: Globalno zapošljavanje prilika za mlade

Podršku mladima i preduzetnicima da pronađu radne angažmane kao frilenseri na globalnom tržištu usmjerila je Nevladina organizacija (NVO) Biznis centar u okviru projekta “Klik do posla”

Podršku mladima i preduzetnicima da pronađu radne angažmane kao frilenseri na globalnom tržištu usmjerila je Nevladina organizacija (NVO) Biznis centar u okviru projekta “Klik do posla”.

Na prvom spratu Robne kuće Nikšićanka prvi frilenser centar opremljen je računarima, kamerama, opremom za dizajn i video produkciju, a sve kako bi budućim frilenserima olakšali uslove za rad da pokrenu sopstveni posao.

“Važno je omogućiti frilenserima podršku da prevaziđu najteži period, usled jedinstvene prirode poslovnog angažmana. Prvenstveno najteže je stvoriti portfolio. Imamo preko 40 prijava mladih za radionice i podršku u posredovanju. Korisnici imaju mogućnost upotrebe opreme kampera računara i interneta ukoliko postoji kućni red. Takođe, pružamo podršku kroz obuke o načinu pripreme profila za upwork preko kojeg mogu biti angažovani”, kazao je izvršni direktor pomenute NVO Darko Žugić.

On je istakao da su u narednom periodu predviđene brojne aktivnosti, među kojima su pokretanje Youtube priloga o mladima iz Nikšića, organizovanje konsultacija za korisnike svakog četvrtka, te sprovođenje upwork radionica.

Online angažman ključan u 21. vijeku

Iako Amerikanci preko upwork platforme godišnje zarađuju 62 milijarde eura, danas je ovaj vid zaposlenja u Crnoj Gori još uvijek nepoznanica.

“Online zaposlenje ima jasne prednosti, jer omogućava da zaposleni sam organizuje svoje vrijeme i stepen radnih obaveza, dok sa druge strane dozvoljava geografsku mobilnost. Na osnovu takvih uslova pojavljuju se digitalni nomadi, koji u suštini putuju svijetom i biraju lokacije prebivališta. Proces podrške i informisanja je značajan za mlade, jer postoje prilike za globalizaciju svojih usluga putem upwork-a”, objašnjava Žugić.

Iako je predviđeni broj korisnika po projektu popunjen, Žugić ističe da će nastaviti sa uključivanjem zainteresovanih frilensera.

“Fokus je na mlada nezaposlena lica, osobe koje su već imale neki frilenser angažman. Svako može da se prijavi time što popuni aplikacioni obrazac i pošalje svoj portfolio i CV na email [email protected]”, dodao je on.

Projekat “Klik do posla” implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa Opštinama Nikšić, Podgorica, Tivat, Kotor i Pljevlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve