Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Protest zbog gradnje novog stambenog objekta u centru grada: Devastacija zelenih površina zarad sticanja profita

Izgradnjom nove zgrade na malom prostoru, stvorio bi se, kako su kazali okupljeni, zatvor za stotine porodica koje tu žive

Grupa građana protestovala je u centru Podgorice, iza hotela “Ziya”, zbog najavaljene izgradnje novog stambenog objekta. Zahtjevaju da se van snage stavi DUP Nova Varoš II , kojim je, kako poručuju predviđena devastacija zelenih površina u samom centru grada i narušavanje kvaliteta života stanara okolnih zgrada.

Izgradnjom nove zgrade na malom prostoru, stvorio bi se, kako su kazali okupljeni, zatvor za stotine porodica koje tu žive. Smatraju da je osnovni motiv sticanje profita na štetu građana i budućih generacija.

“Mi smo se okupili da zaštitimo ovaj prostor koji je iza nas, okupili smo se da revidiramo DUP koji je dozvolio investitoru da gradi zgradu, da posječe ova stabla koja su stara preko 70 godina i siguran sa da ćemo u tome da uspijemo”, kaže Vuk Pejović, predstavnik stanara.

 Foto: CdM

Stradimir Babović kaže da su se aktivisti koji su vodili postupak obratili ministru za uređenje prostora i urbanizma.

“On je loptu prebacio na opštinske organe, obratili smo se predsjednici Opštine – ona je prebacila loptu na ministarstvo. Ko je ovdje nadležan? Jednostavno, njihove fotelje su samo nadležne”, kaže Babović.

Pozivaju nadležne iz Ministarstva urbanizma i kancelarije gradskog arhitekte da hitno reaguju i zaštite javni interes.

Nikola Martinović, v.d. sekretara Mjesne zajednice Nova Varoš II, ističe da zgradi tu mjesto nije.

“Višegodišnja stabla koja se ovdje nalaze treba da opstanu i ovi ljudi da imaju jedan normalan život kao što su do sad imali”, kaže Martinović.

Foto: CdM

Adi Jakupović v.d. sekretara Mjesna zajednica Gorica C naglašava da nemaju ništa protiv investitora.

“Želimo samo da zaštitimo naš životni prostor i da zaštitimo ono što je tu oduvijek bilo a to je ta zelena površina i borićemo se za svaku zelenu površinu na teritoriji centra grada”, kaže Jakupović.

Građani poručuju da neće dozvoliti da budu okruženi betonom pored prirode koja im je data i da će nastaviti sa protestom sve dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ciko
09.12.2023-20:16 20:16

sto ne grade put Golubovaca, na Cemovskom no hoce sjevernjaci i dosljaci odmah pa u Centar Pg a staroPodgoricane najvise vole ka krompir -sto valja pod zemljom, …….na zemlju

dragan
09.12.2023-22:11 22:11

Svaka cast Gospodo. Respekt.