Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Obradović: Gašenjem Instituta nema liječenja građana

Protest za spas Instituta ''Dr Simo Milošević'' ispred zgrade Vlade

Gašenjem Instituta nema liječenja građana, poručila je na protestu za spas Instituta “Dr Simo Milošević” predsjednica Sindikata Instituta Marija Obradović. Protest je održan ispred zgrade Vlade.

Ona je kazala da su ljudski resurski ono što se mora sačuvati.

– Najvrijedniji su ljudi, zaposleni u Institutu koji su svoj posao i pored kašnjenja plata rade profesionalno, zbog naših pacijenata, naše djece, gdje u institutu naprave prve korake, i pacijente koje se rehabilituju u Institutu – navela je Obradović.

Naglašava da gašenjem Instituta nema liječenja građana, a potom se i obratila premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću.

– Abazoviću, na sjednici prije dva dana rekli ste da ćete potpisati peticiju. Hvala Vam, ali mi tražimo potpis na verifikaciji našeg kolektivnog ugovora. Naš posao radimo maksimalno pošteno, ali ako je menadžment kriv, Vlada kao većinski vlasnik treba da ga mijenja – istakla je ona.

Dodala je i da je svi kredite, do uvođenja sankcija, Vlada preuzela za akcije te da taj dug nije samo dug Instituta.

– Bojim se da će Vaše Ministarstvo zdravlja biti ministarstvo koje je ugasilo Institut – upozorila je Obradović.

Ona je iznijela zahtjeva zaposlenih u Institutu a to su: hitno potpisvanje kolektivnog ugovora tj. verifijacija, isplata zaostalih plata, Hitno rješavanje pitanja Jugobanke.

– Institut mora biti državno vlasništvo. Ako se naši zahtjevi ne ispune, eto nas opet u Podgorici – poručila je Obradović.

Mihailović: Institut “Simo Milošević” je brend Crne Gore

Ivana Mihailović ispred Unije slobodnih sindikata (USSCG) izrazila je nadu da će Institut uspjeti da se sačuva.

– Ima zaposlene koji su ambasadori Crne Gore. Institut je brend države – ocijenila je Mihailović.

Dodaje da su radnici Instituta u rangu evropskih standatda kada je u pitanju stručnost.

– Umjesto da govorimo o proširenju kapaciteta, mi čuvamo postojeće i čuvamo radni status zaposlenih – naglašava ona.

Predsjednik NVO za roditelje sa smetnjama u razvoju Savo Knežević rekao je da ova institucija godinama bila značajna za djecu, te i da sada radnici daju maksimum za djecu bez obzira na probleme.

– Ne znam prave razloge kako je došlo do ovoga, ali kao predstavnik 500 djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja bojim se da ćemo izgubiti pravo na rehabilitaciju. Pitam se gdje ćemo voditi djecu i za koja sredstva – istakao je Knežević.

Na transparentima okupljenih se mogu vidjeti poruke poput “Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan”, “Odgovornost za kršenje Ustavnih prava radnika Instituta”, “Radnici Instituta žrtve političkih prepucavanja”…

Takođe, na jednom od transparenata okupljeni pozivaju na odgovornost bivšu i sadašnju Vladu zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora i nagomilanih sudskih troškova.

Održana je i protestna šetnja od ulice Karađorđeve do raskrsnice na Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Protestu je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve