Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Prošle nedjelje registrovana 93 krivična djela, uhapšeno 40 osoba

Od 26. februara do 4. marta

Službenici Uprave policije su od 26. februara do 4. marta na teritoriji Crne Gore registrovali 93 krivična djela zbog kojih su podnijete 74 krivičnih prijava protiv 78 fizičkih lica, a uhapšeno 40 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 86 djela, saopšteno je iz Uprave policije.

“Od navedenog broja 36 krivičnih djela je u trenutku izvršenja bilo sa nepoznatim izvršiocem, od kojih je 29, operativnim radom kriminalističke policije rasvijetljeno, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 80 odsto. Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 40 osoba”, naveli su iz UP.

Tokom prethodne sedmice službenici kriminalističke policije oduzeli su ukupno devet komada oružja, od čega: sedam komada vatrenog oružja i dva komada gasnog.

Prošle sedmice ubijena je jedna osoba, i rasvijetljen jedan pokušaj ubistva.

“Ubistvo koje se dogodilo 27. februara u Baru, kao posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, na štetu M.E. je rasvijetljeno u najkraćem roku i rezultiralo je hapšenjem osumnjičenog D.I. Teško ubistvo u pokušaju je izvršeno 2. marta na štetu policijskog službenika u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti Podgorica prilikom sprovođenja službene radnje od strane Z.V. koji je uhapšen zbog serije teških krađa”, naveli su u policiji.

U nedjelji za nama registrovana su tri slučaja podmetanja požara na vozilima, od kojih je u jednom slučaju podmetnut požar na vozilu operativno interesantnog lica na Cetinju.

“Policija je uhapsila V.T. sa Kosova zbog sumnje da je izvršio krivično djelo silovanje na šteti maloljetne ženske osobe, upotrebom sile i prijetenje. Policija je po nalogu Specijalnog državnog tužioca, u okviru nastavka istrage u jednom predmetu iz 2023. godine, lišila slobode T.O. državljanina Turske, sa privremenim boravkom u Crnoj Goru, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i trgovina ljudima. U okviru tog predmeta ranije je lišeno slobode šest osoba, koje su korišćenjem teških prilika turskih državljana, držali oštećene turske državljane u cilju radne eksploatacije na gradilištima”, ističu u UP.

Kada je u pitanju suzbijanje krijumčarenja droga, policija je višim državnim tužilaštvima podnijeli četiri krivičnih prijava protiv četiri lica, zbog sumnje da su počinili četiri krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Podnijeto je i 10 prekršajnih prijava protiv 10 lica, shodno Zakonu o sprečavanju zloupotrebe droga.

“Tokom navedenog perioda registrovano je 13 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 19 prekršajnih prijava. Jedna osoba je uhapšena zbog nedozvoljene trgovine, kod koje je pronađena garderoba vrijedna oko 4.500 eura za koju nije bilo potrebe dokumentacije, dok je u okviru aktivnosti usmjerenih na suzbijanje bespravne sječe šuma podnešena krivična prijava za krivično djelo šumska krađa protiv dvije osobe”, kazali su u policiji.

Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju, policija je podnijela prekršajne prijave protiv četiri maloljetnika zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i mir. Među procesuiranim licima je maloljetnik koji se u prostorijama OŠ „Savo Pejanović“ drsko ponašao prema nastavniku, a potom ga i fizički napao.

“Zbog lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, službenici zaduženi za visokotehnološki kriminal procesuirali su dva maoljetnika zbog krivčnih djela lažno prijavljivanje. Kriminalistička policije je lišila slobode devet osoba po nacionalnim potjernicama, dok je realizovana jedna ciljana međunarodna potraga koja je rezultirala lišenjem slobode M.D., službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a za kojim je NCB Interpol Beograd raspisao međunarondu potjernicu. Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira, a na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 20 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 28 lica zbog 32 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru”, dodaju iz policije.

Policija je, od od 26. februara do 4. marta, obezbjeđivala devet javnih okupljanja na kojima nije zabilježen nijedan incident.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedjelje registrovano je 97 saobraćajnih nezgoda, u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, 14 osoba je zadobilo teške, a 34 učesnika u saobraćaju su zadobila lake tjelesne povrede.

“U istom periodu saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 316 prekršajne prijave, izdala 2.405 prekršajnih naloga i lišila slobode 111 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 29.119 eura”, kažu u policiji.

Granična policija je od 26. februara do 4. marta, na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 230.926 lica, od toga 117.184 na ulazu i 113.742 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 84.490 motornih vozila, 34 plovila, 276 vazduhoplova, 46 vozova.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za tri osobe, jedna osoba je pokušalo da upotrijebi tuđu, nevažeći odnosno lažnu putnu ili drugu ispravu, dok je za dvije osobe je bila na snazu zaštitna mjera udaljenja, protjerivanja ili otkazan boravak.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli tri prekršajne prijave i izdali 59 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 27 rješenja o dobrovoljnom povratku, a prinudno su udaljena četiri stranca i donijeta su četiri rješenja o protjerivanju.

“Granična policije je donijela 35 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 26 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu, dok je u pet navrata iniciran prestanak privremenog boravka. Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno tri akcija „Stranac“”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve