Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Prijestonica spremna da pomogne rad FCJK

Kašćelan je kazao da je autonomija ustanova visokog obrazovanja garantovana Ustavom Crne Gore i pozvao predstavnike izvršne vlasti na dosljedno poštovanje najvišeg pravnog akta države, te da prestanu sa pritiscima na FCJK

Prijestonica Cetinje podržava rad Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost i spremna je da pomogne ovu visokoškolsku ustanovu u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan u toku susreta sa dekanom i prodekanom Fakulteta Adnanom Čirgićem i Aleksandrom Radomanom. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar.


Kašćelan je kazao da je autonomija ustanova visokog obrazovanja garantovana Ustavom Crne Gore i pozvao predstavnike izvršne vlasti na dosljedno poštovanje najvišeg pravnog akta države, te da prestanu sa pritiscima na FCJK.

Gradonačelnik je rekao i da FCJK nije samo obrazovna ustanova, već i institucija od nacionalnog značaja, jer se na naučan i sveobuhvatan način bavi pitanjima crnogorskog jezika i književnosti, kao važnim elementima nacionalnog identiteta i kulture.

U tom smislu, kako je ocijenio, svako atakovanje na autonomiju FCJK napad je na suštinu crnogorskog bića i države, ali i na njen građanski karakter i ustavno određenje.

Kašćelan je kazao da Prijestonica u Fakultetu za crnogorski jezik i književnost vidi potencijal za razvoj nastavnih programa iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koji nedostaju crnogorskom tržištu rada, te da je lokalna uprava spremna da u narednom periodu razmotri modele podrške za njihovo pokretanje, osobito iz razloga što je FCJK jedna od ustanova visokog obrazovanja koje prepoznaje i Zakon o Prijestonici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve