Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Prijedlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade mogu se podnositi do 18. juna

Kako se navodi, na sjednici su jednoglasno usvojeni Poslovnik o radu žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade i Obavještenje kojim se poziva javnost da dostavi prijedloge za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu. Za potpredsjednika žirija izglasan je Želidrag Nikčević.

Prva sjednica žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade  u sastavu prof. dr Nikola Vukčević, predsjednik žirija, doc. dr Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Milivoje Aranitović, prof. Nikola Rakočević, Želidrag Nikčević i doc. dr Adnan Prekić, održana je 31. maja, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

Kako se navodi, na sjednici su jednoglasno usvojeni Poslovnik o radu žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade i Obavještenje kojim se poziva javnost da dostavi prijedloge za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu. Za potpredsjednika žirija izglasan je Želidrag Nikčević.

“Shodno Zakonu o državnim nagradama, Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade može u 2024. godini dodijeliti Trinaestojulsku nagradu za životno djelo i najviše tri Trinaestojulske nagrade, kao godišnje nagrade (u daljem tekstu Trinaestojulska nagrada za 2024. godinu), s tim da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada za 2024. godinu”, piše u saopštenju.

Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu mogu se podnositi zaključno sa 18. junom 2024. godine.

“Godišnja Trinaestojulska nagrada za 2024. godinu dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade, u oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore”, kazali su iz MKM-a.

U jednoj oblasti može se dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

“Kao godina koja prethodi dodjeli nagrade, smatra se 2023. godina. Trinaestojulska nagrada za životno djelo dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, koji je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, čiji je stvaralački put zaokružen i čija djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Izuzetno, Trinaestojulska nagrada za životno djelo može se dodijeliti i licu koje nije građanin, odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, koji je pored uslova da je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio i čiji je stvaralački put zaokružen,a djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore, svojim radom i djelovanjem doprinosio afirmaciji i popularizaciji Crne Gore i njenog kulturno-istorijskog konteksta.

“Pravo da podnesu prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, imaju državni organ, organ državne uprave, organ lokalne samouprave, organ lokalne uprave, ustanova, privredno društvo, nevladina organizacija, drugo pravno lice, grupa lica, pojedinac i drugo”, dodaju u saopštenju.

Prijedlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu podnose se Ministarstvu kulture i medija, neposredno na arhivi Ministarstva ili preporučenom pošiljkom, na adresu: Ministarstvo kulture i medija, Ulica Njegoševa br. 83, Cetinje, sa napomenom prijedlog za dodjelu (godišnje ili nagrade za životno djelo) Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu.

Prijedlog se podnosi u pisanoj formi sa obrazloženjem i mora sadržati osnovne podatke o predloženom licu i njegovom djelu sa dokazima:

– koji potvrđuju izuzetan doprinos razvoju oblasti za koju se predlaže (za lice koje je predloženo za godišnju Trinaestojulsku nagradu);

-koji potvrđuju da je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, da je stvaralački put zaokružen i da njegova djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore (za građanina ili državljanina Crne Gore koji je predložen za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo) i dokaz da je svojim radom i djelovanjem doprinosio afirmaciji i popularizaciji Crne Gore i njenog kulturno-istorijskog konteksta (za lice koje nije građanin, odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, a predložen je za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo).

“Uz prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, obavezno se podnosi dokaz o državljanstvu ili prebivalištu predloženog fizičkog lica, odnosno o sjedištu predloženog pravnog lica”, navodi se.

Ako predloženo lice za Trinaestojulsku nagradu za životno djelo nije građanin,odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, uz predlog za dodjelu nagrade obavezno se podnosi dokaz o crnogorskom porijeklu.

“Zavisno od oblasti rada i stvaralaštva, uz prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, podnose se odgovarajući prilozi (objavljeno djelo, katalog, recenzija, stručna kritika i dr.)”, pojašnjavaju.

Ako se prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu podnosi za autorsko djelo, odnosno izvođenje umjetničkog djela, podnosilac prijedloga je dužan da uz prijedlog dostavi osam primjeraka djela na koju se prijedlog odnosi.

“Prijedlog se podnosi u osam primjeraka, uz obrazac koji možete preuzeti na sajtu Ministarstva kulture i medija. Dostavljeni prijedlozi se ne vraćaju i ne nadoknađuju. Neblagovremeni prijedlozi neće se razmatrati”, zaključuju iz MKM-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve