Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Prijateljstvo pobratimskih gradova pretočeno u mural, Kotor i Gaziantep osnažili vezu

Autor murala je istaknuti vizuelni umjetnik i inženjer arhitekture Andrej Josifovski, poznat javnosti pod nadimkom Pijanista

U okviru projekta „Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana“ koji realizuju KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega, na stadionu JU OŠ „Njegoš“ u Kotoru oslikan je mural posvećen prijateljstvu između dva pobratimska grada – Kotora i turskog grada Gaziantepa.

Autor murala je istaknuti vizuelni umjetnik i inženjer arhitekture Andrej Josifovski, poznat javnosti pod nadimkom Pijanista.

“Njegova umjetnost reflektuje često provokativne društvene i kulturne poruke, a ovaj mural je značajan doprinos ovom projektu, koji istražuje preplitanje umjetnosti, ekologije i solidarnosti u digitalnom dobu”, poručuju iz KotorArta.

“Izrada ovog murala označava početak niza aktivnosti planiranih za naredni period, kroz koje ćemo promovisati vrijednosti koje nas povezuju i unapređivati dijalog o pitanjima digitalnih prava, ekologije i umjetnosti”, rečeno je iz PR službe.

Dodaju da ovaj mural simbolizuje posvećenost zajedništvu, solidarnosti i očuvanju kulture sjećanja.

U sklopu ovog događaja, organizovan je i razgovor o važnosti zajednice u očuvanju i njegovanju solidarnosti, baštine i kulture sjećanja.

“Projekat Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana ima za cilj da okupi organizacije civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana, kako bi unaprijedili zajedničko zalaganje i podstakli dijalog o pitanjima digitalnih prava. Podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, ovaj projekat uključuje zalaganje za evropske integracije, izgradnju kapaciteta, regionalno istraživanje, politiku i zastupanje, kao i zajedničke javne aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Partneri na projektu su: Fondacija Don Branko Sbutega (Crna Gora), Institut za komunikološke studije (Sjeverna Makedonija), organizacije YIHR (Kosovo) i Zašto ne (Bosna i Hercegovina), Centar SCiDEV (Albanija), Fondacija SHARE (Srbija) i Institut za veštačku inteligenciju, istraživanje i razvoj (Srbija).

“KotorArt kroz ovaj projekat istražuje polje susretanja umjetnosti i solidarnosti u vremenima ekoloških i prirodnih katastrofa u savremenom, digitalnom vremenu. Dvije studije slučaja, zemljotresi u Crnoj Gori 1979. godine i u Turskoj i Siriji 2023. godine, poslužile su kao osnov za umjetničko istraživanje pitanja solidarnosti, kulture sjećanja, važnosti ekologije, održivog razvoja i obrazovanja u modernom, digitalnom vremenu. Istraživanje je uključilo i razmatranje odnosa između ova dva pobratimska grada, Gaziantepa i Kotora. Ovaj mural predstavlja simbol naših napora u izgradnji snažnijih veza i promovisanju vrijednosti koje nas povezuju”, poruka je PR službe festivala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve