Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Preliminarni rezultati popisa: U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, oko dva odsto više u odnosu na 2011.

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković je kazala da je broj stanovnika porastao nekih dva odsto. Najviše stanovnika je u Podgorici i Nikšiću, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, saopštio je danas direktor Uprave za statistiku MONSTAT Miroslav Pejović na predstavljanju preliminarnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori je 217.441 domaćinstva i 396.873 stana. Podsjetimo, na popisu 2011. godine Crna Gora je imala ukupno 625.266 stanovnika.

Pejović je naglasio da su ovi podaci podložni reviziji, te da i dalje nisu konačni.

“Popis je uspješno realizovan, a naš dalji rad nastavljao profesionalno i u skladu sa zakonom”, rekao je Pejović.

On je kazao da sada slijede unos, obrada i unos podataka.

Najviše stanovnika u Podgorici

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković je kazala da je broj stanovnika porastao nekih dva odsto.

Najviše stanovnika je u Podgorici i Nikšiću, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Porast broja stanovnika zabilježen je u 13 opština.

“U apsolutnom broju, najveći porast broja stanovnika je u Podgorici. Rast domaćinstava je bio nešto veći od porasta broja stnaovnika, takođe je najveći broj zabilježen u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju i važno je reći da je to povećanje uslovljeno cijepanjem porodičnih domaćinstava, pa je za očekivati da imamo više jednočlanih domaćinstava”, kazala je Remiković.

Dodala je da je broj stanova u porastu od 26 odsto u odnosu na prethodni popis. Najveći rast broja stanova je u Tivtu, Ulcinju i Budvi.

Na pitanje o metodologiji popisa koja se tiče stanova i procentu broja stranaca u odnosu na saopšteni broj stanovnika, Remiković je odgovorila:

“Promjene metodologije u dijelu popisa stanova i domaćinstava nije bilo. Što se tiče broja stranaca, to je jedna od karakteristika stanovništva, a neophodno je prvo izvršiti unos, pa obradu podataka. U ovom trenutku ne raspolažemo sa informacijom koliki je uticaj stranaca na ovaj broj stanovištva.”

Remiković je saopštila da se saopšteni broj ne odnosi na popisana lica u dijaspori. Ukupan broj popisanih sa dijasporom je 673.203.

“Ta razlika može, a ne mora biti dijaspora iz razloga što se tokom obrade mogu utvrditi određeni slučajevi duplikata, ili da su se popisala lica koja nijesu jedinice popisa, a to sve će se utvrditi računsko-logičkom kontrolom”, saopštila je ona.

Podaci o naciji, vjeri i jeziku nakon unosa podataka

Direktor Monstata Miroslav Pejović kazao je da je juče izvršen izbor kandidata za operatere, koji će 1. februara početi sa unosom podataka. Kako je rekao, očekuje se da će unos podataka trajati do šest mjeseci.

Odgovarajući na to zašto nema podatka o naciji, vjeri i jeziku direktor MONSTAT-a Pejović je naglasio da su današnji podaci zbirne vrijednosti.

“Unos podatka će trajati do šest mjeseci, radiće se u dvije smjene, i tek nakon unosa podataka imaćemo konkretne podatke. O svim podacima javnost će biti obavještena. Podaci dakle nisu uneseni, obrađeni i uporedivi sa konačnim podacima iz 2011. godine”, pojasnio je Pejović.

Tenderska dokumentacija za softver za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva je spremna, a tender će biti raspisan po usvajanju plana javnih nabavki. Narednih dana očekuje da će biti predložen novi predsjednik Komisije.

Više puta odlagan početak popisa

Popis je održan od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Prethodni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori održan je 2011. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
25.01.2024-16:05 16:05

…čekate li ona “tri najvaznija pitanja” AV -a i Srb.da broji BIA te nijesu čoče izbrojana ili se smišlja jos prevara …! /kao da su “hijogriflima” ispunjavana pa treba da se posebno tumace i broje-sprdnja za 6 mjeseci !/

Sramno
25.01.2024-19:37 19:37

Kazu zadnji dan da se izjasnilo preko 40.000 ljudi pa to je nemoguce.Militava opozicija je rekla da kontrolise proces a ovi zadnji dan upisali desetine hiljada srba.Gadi mi se opozicija mora da su im obecane funkcije da pristanu na stelovanje demografske slike.Crnogorci idu ispod 40%.nikad vise necu glasat suvereniste