Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Predstavnici Matice crnogorske prisustvovali proslavi Dana Svetog Vladimira Dukljanskog u Elbasanu

Predstavnici Matice crnogorske bili su gosti mitropolita Elbasana, Špata i Libražda Andona Merdanija povodom proslave Dana Sv. Vladimira Dukljanskog u Albaniji

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović i generalni sekretar Ivan Ivanović bili su, kako navode u saopštenju, četvrti put za redom gosti mitropolita Elbasana, Špata i Libražda Andona Merdanija povodom proslave Dana Sv. Vladimira Dukljanskog u Albaniji.

Program proslave započeo je sinoć otvaranjem izložbe sa fotografijama fresaka i ikona svetitelja u prostorijama pozorišta Skampa u centru grada koju je pripremilo udruženje Zajednica Crnogoraca u Albaniji u saradnji s opštinom Elbasan.

U nastavku je Zajednica Crnogoraca Albanije na čelu sa Marinkom Ćulafićem, predstavnikom Crnogoraca u Savjetu za nacionalne manjine Republike Albanije, zajedno sa zamjenikom načelnika opštine Elbasan, Ervinom Mucom, organizovala okrugli sto za saradnike i goste iz Crne Gore i pripadnike crnogorske manjine na temu „Sveti Vladimir Dukljanski kao simbol mira i suživota među narodima Balkana“.

Foto: Matica crnogorska

Izložba je jutros otvorena i u manastiru Svetog Vladimira u selu Šijon u Elbasanu, gdje je održana liturgija u čast svetitelja, a nakon toga su se predstavnici institucija iz Crne Gore sastali sa mitropolitom Merdanijem.

Saradnja sa Zajednicom Crnogoraca u Albaniji započela je 2019. godine na inicijativu predsjednika ZCGA Marinka Ćulafića odavanjem počasti crnogorskim herojima stradalim na Badnji dan 1916. godine kod Medove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve