Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Predstavljeni rezultati istraživanja ”Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori”

''Vodosnabdijevanje, sanitacija i higijena u obrazovnim ustanovama usko su povezani s obrazovanjem, zdravljem i ishranom djece i prevazilaze granice samo jednog resora, te predstavljaju oblast koja zahtijeva multisektorsku saradnju''

Ministarstvo prosvjete Crne Gore i Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, predstavili su rezultate istraživanja „Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori”.

“Istraživanjem su obuhvaćene sve matične ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i manji broj područnih jedinica i obrazovnih ustanova u privatnom vlasništvu”, saopšteno je iz IJZ-a.

Kako su naveli, posmatrano na osnovu ljestvice za praćenje nivoa dostignutih standarda za vodosnabdijevanje i sanitaciju u školama (WinS), koje su na globalnom nivou definisali Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF, većina škola u Crnoj Gori pruža osnovnu uslugu vodosnabdijevanja, dok su usluge u vezi sa sanitarnim uslovima i higijenom ograničenog nivoa.

“Ta ograničenja uglavnom proizilaze iz činjenice da povremeno, u kraćim ili dužim periodima, nedostaju sapun i ubrusi za higijenu ruku, nedostaje toalet-papir, u toaletima nisu obezbijeđeni dovoljna privatnost i uslovi za adekvatno održavanje menstrualne higijene”, navodi se u saopštenju.

Do sada, kako su kazali, u našoj zemlji nije izvršena sveobuhvatna procjena stanja u pogledu vodosnabdijevanja, sanitacije i higijene u obrazovnim ustanovama, te istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, predstavlja važan korak naprijed ka razumijevanju postojećeg stanja, planiranju i postavljanju ciljeva za poboljšanje situacije u ovoj oblasti u narednom periodu.

“Vodosnabdijevanje, sanitacija i higijena u obrazovnim ustanovama usko su povezani s obrazovanjem, zdravljem i ishranom djece i prevazilaze granice samo jednog resora, te predstavljaju oblast koja zahtijeva multisektorsku saradnju”, piše u saopštenju.

Konferenciju je otvorio dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore:

„Pružanje adekvatnih usluga vodosnabdijevanja, sanitarnih uslova i higijene (WASH) u školama je od suštinskog značaja kako za obrazovanje tako i za sticanje vještina opšte i lične higijene koje će se primjenjivati čitav život. Da bi se postigao odgovarajući nivo WASH usluga u školama, neophodno je da sve relevantne zainteresovane strane i partneri preuzmu odgovornost i preduzmu odgovarajuće aktivnosti, uključujući kompletno školsko osoblje, kao i učenike ali i njihove roditelje/ staratelje i širu zajednicu”, azao je on.

Ključni korak, prema riječima Galića, u postizanju ovog cilja je jačanje kvalitetnog nadzora koji će služiti kao vodič za praćenje usklađenosti sa standardima i praćenje napretka u implementaciji planiranih aktivnosti.

“Istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore ima veliki značaj jer će rezultati poslužiti kao osnova za donošenje odluka i implementaciju aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju unaprjeđenja uslova vodosnabdijevana, sanitacije i higijene u obrazovnim ustanovama“, zaključio je dr Galić.

Ističući značaj istraživanja „Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori”, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, Milijana Vukotić Jelušić istakla je da: “Odgovorna politika suočava se sa svim izazovima, priprema strateški odgovor i sprovodi aktivnosti na otklanjanju uzroka, jednako kao i posljedica”.

“Zbog toga smo podržali izradu ove analize smatrajući da uslovi za boravak djece u školama, uključujući pristup čistoj vodi za piće, adekvatnoj sanitaciji i higijenskim standardima koji ne vrijeđaju dostojanstvo učenika i nastavnog osoblja, čuvaju njihovo zdravlje i obezbijeđuju kognitivni razvoj, moraju biti jednako obezbijeđeni svima. Zbog toga već preduzimamo korake da ključni akteri odgovorno i efikasno pristupe rješavanju izazova u obezbijedjivanju čiste vode, posebno u ruralnim predjelima, a u saradnji sa UNICEF-om i Institutom za javno zdravlje Grne Gore sprovešćemo nekoliko aktivnosti”, kazala je oina.

Kako je dodale, do kraja godine će izmijeniti postojeće normative i standarde kojima se utvrđuje način određivanja visine neophodnih sredstava za održavanje higijene školskih objekata u cjelini i toaleta, odrediće WASH koordinatore kako bismo pospješili praćenje primjene standarda i efikasnije otklanjali probleme, edukovaćemo upravu, nastavnike, zaposlene na održavanju higijene, đake i roditelje kroz prilagođene edukativne materijale, digitalne kurseve, online i uživo sprovedene obuke u 15 odabranih škola (za početak kontinuiranih aktivnosti), razviti servise za efektivnu razmjenu podataka o kvalitetu vode i sanitetskim uslovima u školama između Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje Crne Gore i u izabranim školama sa najviše đaka instalirati javne česme u dvorištima istih.

“Do sada smo djelovali proaktivno i predvidjeli sredstva kroz srednjoročni budžetski okvir za redovno vršenje analize kvaliteta vode u školskim objektima i to četiri puta godišnje u skladu sa Pravilnikom, a već naredne sedmice organizovaćemo susrete sa predsjednicima opština i direktorima lokalnih vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u vezi sa predstavljanjem rezultata WASH anlize i hitnim mjerama koje treba da budu preduzete kako bi se obezbijedilo kvalitetno vodosnabdijevanje, zbrinjavanje otpadnih voda i optimalni higijenski uslovi u školama“, zaključila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete.

Svoj veoma značajan doprinos sprovedenom istraživanju dalo je i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori.

„UNICEF pozdravlja napore Instituta za javno zdravlje Crne Gore da kroz prvu studiju o stanju vodosnabdijevanja, sanitacije i higijene u obrazovnim i vaspitnim ustanovama podstakne bolje zdravlje, adekvatnu higijenu i bolje uslove za učenje i obrazovanje sve djece. UNICEF poziva Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja i lokalne vlasti u svim opštinama da, u saradnji s Institutom za javno zdravlje Crne Gore, prepoznaju značaj dobijenih rezultata, te da učine sve što je u njihovoj moći da primijene i sprovedu preporuke ove studije kako bi se što prije poboljšali higijena i sanitarni uslovi u svim obrazovnim ustanovama Crne Gore. Na taj način, ne samo da će se poboljšati prevencija raznih zaraznih bolesti, već će se obezbijediti i bolji uslovi za brži razvoj kognitivnih sposobnosti djece i osigurati dobro zdravlje svakog djeteta i građanina Crne Gore danas i u budućnosti”, poručila je v. d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić.

Dobro zdravlje, obrazovanje i dostojanstvo učenika ne može se garantovati bez pristupa adekvatnim uslovima vodosnabdijevanja, sanitacije i higijene u obrazovnim ustanovama za sve, uključujući i učenike s ograničenom pokretljivošću i invaliditetom.

“Higijenske navike i ponašanje koje djeca nauče i usvoje u školi edukacijom o higijeni, u adekvatnim uslovima za vodosnabdijevanje, sanitaciju i higijenu, predstavljaju doživotne vještine koje će nastaviti da primjenjuju kao odrasli i koje će prenijeti na svoju djecu”, zaključuju iz IJZ-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve