Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

PREDSTAVLJENA KNJIGA ”FILOZOFIJA PANAĐURA”: Nema ozdravljenja jednog društva dok ono ne spozna istinu o svom stanju

''Poruka moje knjige je da pokušamo da reflektujemo istinu ovoga društva. Jer nema ozdravljenja jednog društva dok ono ne spozna istinu o svom stanju, isto kao što bolesniku nema izlječenja dok ne spozna suštinu svoje bolesti'', poručio je Perović.

Promocija knjige ”Filozofija panađura”, filozofa, univerzitetskog profesora u penziji i redovnog kolumniste Portala Aktuelno Milenka Perovića, održana je juče u Ljetnjikovcu Kralja Nikole u Nikšiću.

Promocija je izazvala veliko interesovanje građana koji su se u velikom broju okupili u dvorištu ljetnjikovca. O knjizi su govorili član Predsjedništva UBNORA Nikšić Radovan Damjanović, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) dr Aleksandar Radoman, glavni i odgovorni urednik Portala Aktuelno Balša Knežević i na kraju, i sam autor Milenko Perović.

Knjiga profesora Perovića je zbirka tekstova koje je objavio na Portalu Aktuelno, čiji je redovni kolumnista već više od godinu. Knjiga predstavlja prvi izdavački poduhvat pod pokroviteljstvom naše medijske kuće. Besprekornu organizaciju događaja omogućio je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović.

Prije obraćanja govornika, prisutni su minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom velikanu crnogorske poezije i književnosti Marku Vešoviću.

Radovan Damjanović je u obraćanju prisutnima poručio da ga knjiga nije iznenadila jer je sa njenim sadržajem već bio upoznat. Istakao je da je pri svakom čitanju rada profesora Perovića vidio ”proizvod intelektualnog iskustva naslonjenog na njegovu fluidnu inteligenciju”.

”Knjiga je nastala u vremenu kleronacionalističkog osporavanja svega crnogorskog. Crnogorsko društvo je napadnuto od ovih snaga stoga ne bi smjelo ostati nijemo. Kroz metaforu panađura autor objašnjava kako se dekadentni duh srpskog društva zadojenog nacionalizmom i fašizmom prenosi na crnogorsko društvo. Profesor Perović, predočavajući javnosti teorijske i naučne osnove crnogorskog nacionalnog pitanja, stvara najbolji mehanizam za odbranu od balkanskog primitivizma i mitomanskog svjetonazora”, poručio je Damjanović.

Aleksandar Radoman je poručio da ovu promociju vidi kao dokaz da antifašistički duh u Nikšiću nikad neće zgasnuti. Istakao je da umjesto žanrovskog definisanja Perovićevih tekstova kao kolumni, definisao bih ih kao eseje jer ”osvjetljavaju šire kulturne, društvene filozofske i sociološke fenomene”.

”Perović kao pojam panađura opisuje ono što tvori duh srpstva, a što se na banalan način prenosi i na crnogorsko društvo. Pod represijom velikosrpske ideologije u Crnoj Gori su se deformisale sve duhovne paralele koje su je krasile, ona je prihvatila sve što se u nju preliva iz panađurske Srbije. Profesor Perović osvjetljava brojne kulturno-društvene fenomene razotkrivajući obilježja panađurske klerofašizacije i nacionalizma”, poručio je Radoman.

”Crna Gore je imala nesreću pomanjkanja institucija i nacionalne politike, ali je imala i sreću da ima ljude koji su nadomještali odsustvo tih institucija svojim radom i intelektom. Jedan od njih je profesor Perović. Upravo je to osnova na kojoj se mogu graditi temelji neke nove Crne Gore”, poručio je Radoman.

Urednik Portala Aktuelno Balša Knežević je kazao da je edukativna uloga medija u današnjem vremenu zapostavljena i da je njen značaj potpuno zanemaren usljed sve većeg straha i nepismenosti crnogorskih novinara i urednika.

”Upravo zato je knjiga nastala kao zbirka eseja koje je profesor Perović objavljivao na Portalu Aktuelno veoma značajna. Prije svega taj edukativni momenat i intelektualna vrijednost njegovog djela će ostati kao garant da se Crna Gora i crnogorski identitet neće izgubiti u najnovijem asimilatorskom napadu hegemonističkih centara iz zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve”, poručio je Knežević.

Prisutnima se na kraju obratio i profesor Perović koji je poručio da dinamika pisanja tekstova iz sedmice u sedmicu nije ni malo laka.

”Da mi je neko prije 20 godina rekao da ću pisati između 800 i 900 kolumni za novine a zatim i za portale, rekao bih mu da je poludio i da se to od mene ne može očekivati. Zašto – zato što sam kao univerzitetski profesor krenuo da radim dvije stvari koje su izgledale gotovo nemoguće – u vremenu opšteg razaranja ja sam odlučio da stvaram što je čin koji je neprimjeren duhu vremena. Htio sam da stvorim i napravim katedru za filozofiju. Stvorio sam dio humanističke inteligencije u Srbiji, a za to samo što nijesam razapet. Sve što sam uradio dobro za zemlju u kojoj sam stasao i školovao se mi se vratilo samo lošim i to upravo zato što sam htio da stvaram kada se razaralo”, poručio je Perović.

Istakao je da mu u Srbiji nije pomagalo ni to što je Crnogorac.

”Govorio sam svima da sam Crnogorac bez daljih obrazloženja i takav stav me umalo koštao izbacivanja sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu”, poručio je Perović.

Svojim radom, kako je istakao, gledao je da razvije crnogorsku nacionalnu svijest, ali da se ”čuva kao od zmije crnogorskog nacionalizma”.

”Jer kad Crnogorac krene da ulazi u nacionalizam, on je na dobrom putu da postane pobornik velikosrpske politike i to je dio njegove konverzije. Jer crnogorski nacionalizam ne postoji”, kazao je Perović.

Govoreći o naslovu svoje knjige, kazao je da je panađur utrina na kojoj se događa sve ono što jednoj zemlji  onemogućava da se razvije i da ide u korak sa civilizovanim svijetom.

”Panađuru je potrebna konstantna svađa. Taj duh se dugo vremena prenosio na Crnu Goru i desilo se da na tu utrinu sada gleda kao na metaforu koju treba podražavati. Tako da je Crna Gora od svoje tradicije, časti i ideala slobode došla do podražavanja onoga što nikako ne treba podražavati – to je duh velikosrpskog panađura kojeg krasi želja za širenjem, svađom, konfliktom… Poruka moje knjige je da pokušamo da reflektujemo istinu ovoga društva. Jer nema ozdravljenja jednog društva dok ono ne spozna istinu o svom stanju, isto kao što bolesniku nema izlječenja dok ne spozna suštinu svoje bolesti”, poručio je Perović.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
23.08.2023-09:18 09:18

Svaka cast Gospodo! Respekt!

Anthropos
23.08.2023-10:38 10:38

prof. M. Perović je zadužio CG. Ne treba zaboraviti ni njegovu ulogu u formiranju modernog crnogorskog jezika, ali je danas njegov doprinos što je jedan od rijetkih Crnogoraca koji mogu da “filosofski” promišljaju tužno stanje savremene CG? Šteta što nije na čelu Filosofskog fakultetea CG? Nažalost, mi smo postali žrtva naglo rastućeg veljesrpskog klero-fašizma koji dolazi na krilima “identitetske politike”, populizma i demagogije. Prva žrtva fašizma je sloboda mišljenja i govora (medija) i plašim se da njegova knjiga ne ostane “glas vapijućeg u pustinji”? Ne moramo, teško da i možemo, da vratimo “staru CG našijeh predaka”. Moramo stvoriti novu CG.… Pročitaj više »

Kizami
23.08.2023-10:44 10:44

Univerzalne vrednosti nikada ne mogu biti ugrozene od primitivizma nečasnih ljudskih spodoba, jer su večne i uvek će biti pametnih i čestitih ljudi koji će ih promovisati.

Verica N.S
23.08.2023-10:44 10:44

Prof.ti si dobijao silne evre iz matice da promovišeš crnogorske interese u Sbiji, pa si ih sa tvojim banditima “sakrio” i nigde se nikada pojavio u javnosti Srbije nisi. Sada si našao novu apanažersku kombinaciju i prodaješ ono što najbolje znaš , tvoju lažnu etiku.

Pjevač
23.08.2023-11:19 11:19
Reply to  Verica N.S

Je li to Mrvaljević iz EPS-a u obliku Verice dobio zadatak da pljuje po časnim ljudima i Crnogorcima iz Srbije! Izdajnik je izdajnik, bio on Verica ili Mrvaljević, isto smrdi!

Belveder
23.08.2023-10:59 10:59

Ovo je onaj profa što je platio pozamašne evre za mobingovanje po Srbiji, pa izgleda je tu da nadoknadi štetu. Ljepota !!

Kortomalteze
23.08.2023-12:26 12:26
Reply to  Belveder

Glupe botine,ne blatite casnog covjeka,nije on vi da se prodaje za pregrst eura i sendvic sa parizerom,no procitajte o cemu pise,dako nesto naucite.

BobZeković
23.08.2023-12:14 12:14

Srdačni pozdravi i velika hvala divnim, pametnim, pametnim, iskrenim i hrabrim ljudima: Milenko Perović, Radovan Damjanović, Aleksandar RAdoman i Balša Knežević. Cijeni Vas i poštuje CIPCIJELA CRNA GORA!

Bellarina
23.08.2023-12:32 12:32

Zašto nikoliko reklame za ovakav događaj??????

Pilot
23.08.2023-15:28 15:28

A dali su u knjigu uvrsteni i komentari ? Salim se, Nego , cestitaka prf Perovicu i zahvala, knjigu cu pod hitno nabavit iako me nije masio niti jedan clanak, u stvari edukacija. Bogumi smo to zlo ogolili do koske.