Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Povećano testiranje na veliki kašalj, moguće samo u laboratorijama IJZ, preporuka da se djeca ne šalju u školu ili vrtić 21 dan

Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (36), Danilovgradu (šest), Budvi (tri), Cetinju (dva), Zeti (dva), i po jedan slučaj u Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima i Tivtu

Tokom posljednje dvije sedmice zabilježen je veći priliv osoba za testiranjem na veliki kašalj. Ovo testiranje može se obaviti samo u laboratorijama Instituta za javno zrdavlje. Do 10. decembrom u Crnoj Gori registrovano je 56 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja). Svako dijete za koje se potvrdi da je oboljelo od velikog kašlja treba isključiti iz škole li vrtića u trajanju od najmanje 21 dan od početka kašlja ukoliko nije uključena antibiotska terapija ili najmanje pet dana od započete antibiotske terapije, saopšteno je CdM-u iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

U IJZ napominju da je oboljela osoba izrazito infektivna u prvom stadijumu bolesti i tokom paroksizmalnog kašlja (ukupni period zaraznosti je dvije do tri sedmice).

“U laboratorijama Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, obavlja se dijagnostika velikog broja infekcija uzrokovanih različitim mikroorganizmima, a određena dijagnostika se radi jedino u laboratorijama Centra za medicinsku mikrobiologiju na nivou Crne Gore. Shodno tome, čekanje pacijenata za uzorkovanje materijala za dokazivanje infekcije uzrokovane bakterijom Bordetella pertussis ne razlikuje se u odnosu na ostale pacijente sa drugim zahtjevima za laboratorijskim testiranjem. Svakako, želimo da istaknemo da tokom posljednje dvije sedmice imamo povećan priliv zahtjeva za testiranjem na veliki kašalj”, kazali su CdM-u iz IJZ.

Institutu za javno zdravlje Crne Gore je od početka novembra, zaključno sa 10. decembra ove godine prijavljeno 56 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja). U IJZ navode da je kod 46 oboljelih bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 10 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Među prijavljenim slučajevima (56), najviše je oboljelih u uzrasnoj grupi 11-15 godina (33), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (osam), mlađi od jedne godine (pet), 16-20 godina (četiri), 1-5 godina (tri) i u uzrasnoj grupi 6-10 godina (dvoje).

Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (36), Danilovgradu (šest), Budvi (tri), Cetinju (dva), Zeti (dva), i po jedan slučaj u Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima i Tivtu.

“Od 56 registrovanih slučajeva, kod 54 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo duže od pet godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili su osobe nepotpuno imunizovane/odnosno ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom osobe starije od 25 godina)”, naveli su iz IJZ.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve