Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Porodice i škole izgubile vaspitnu funkciju

Da li je nedavni događaj kada su u jednoj podgoričkoj osnovnoj školi dječaci pretukli devetogodišnjaka koji je kazao da navija za Ukrajinu, razlog za zabrinutost i pitanje gdje smo stigli kao društvo? Da li je politika prodrla gdje nije smjela – među djecom?

Reakcije nadležnih se očekuju i kada je riječ o suzbijanju vršnjačkog nasilja. Ali kako – ukoliko je razlog sukoba među vršnjacima politika? Lako, ukoliko političari počnu da šalju ljepše poruke, poručuju sagovornici Televizije Crne Gore.

Da li je nedavni događaj kada su u jednoj podgoričkoj osnovnoj školi dječaci pretukli devetogodišnjaka koji je kazao da navija za Ukrajinu, razlog za zabrinutost i pitanje gdje smo stigli kao društvo? Da li je politika prodrla gdje nije smjela – među djecom?

Prvi čovjek Ministarstva prosvjete Miomir Vojinović kaže da je politika svugdje zastupljena, te da se javno izgovaraju riječi koje ne bi smjele, a toga posebno moraju biti svjesni političari.

“Svaka njihova izjava i poziv u tom pravcu na podjele bilo koje vrste dovodi do neželjenih posljedica koji se nažalost dešavaju u sferi prosvjete i obrazovanja”, navodi Vojinović.

Da su političari odgovorni kažu i članice skupštinskog Odbora za prosvjetu. To nije međutim, jedina strana medalje, pa za nemila ponašanja djece krivce vide i u drugima.

“Porodice i škole kod nas su izgubile vaspitnu funkciju, za porodicu razlog je siromaštvo jer navode da se bave preživljavanjem i elementarnom sigurnošću, a manje vremena imaju za djecu i njihova fina ponašanja, a škola zbog svoje višedecenijske nepromijenjene politizacije”, navodi Božena Jelušić članica odbora za prosvjetu.

Aleksandra Vuković, članica Odbora za prosvjetu navodi da je ništa ne iznenađuje.

“Mene više ništa ne iznenađuje u obrazovnom sistemu s obzirom na to da do mene dopiru informacije da postoje nastavnici koji se usuđuju da zabranjuju djeci da pišu latinicu, koji nameću ćirilicu kao jedini oblik pisma, a dobro znamo da Ustav i ćirilicu i latinicu definiše kao ravnopravnu”, navodi Vuković.

Iz Udruženja Roditelji kažu da je politika svuda sve prisutnija, te da se prave tabori koji ne tolerišu različitosti.

“Mi smo društvo koje svakodnevno u komunikaciji na različitim nivoima, gledamo kroz politiku, mnogo pričamo o politici, pričamo na način koji nije prihvatljiv i razumljiv djeci”, ističe Lepa Žunić iz Udruženja Roditelji.

Zato, sagovornici TVCG tvrde da u porodici leže najveći krivci za loše ponašanje današnje omladine.

“Očigledno su porodice postale jedna vrsta političkih arena u kojima se šire agresivne poruke”, navodi Jelušić.

Žunić navodi da ono što djeca rade je odraz onoga što smo mi u njih usadili.

“Ukoliko ne budemo svjesni toga da je porodica osnov svega, da iz porodice potiče sve, plašim se da će ovakvih događaja biti sve više i više”, ističe Vojinović.

A ako lijepo ponašanje ne mogu da donesu iz kuće, nastavnici su ti koji bi morali znati kako to da isprave, poručuju iz CGO.

“Nastavnici bi morali biti upoznati sa nekim protokolima u takvim slučajevima, koje su to smjernice za lakši pristup djeci gdje je pristuno nasilje prema drugačijima”, navode iz CGO.

A vršnjačko nasilje, kaže prvi čovjek ovog Ministarstva prosvjete, je odavno prisutno kod nas. Ministartvo radi analizu onih škola u kojima je trenutno ta pojava najizraženija. No ministar Vojinović poručuje da njegov resor ne može sam da se bori protiv te posati pa apeluje da se uključi cijela zajednica.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve