Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Policajci “prve žrtve” programa Evropa sad, Spajić i Milatović ih potcijenili

Prema njegovim riječima, prekjučerašnji dan bio je prilično stresan za više hiljada policijskih službenika koji nijesu mogli dobiti elementarni odgovor.

Neko se odlučio da zbog opstanka neodrživog programa Evropa sad, koji su kreirala dvojica pustolovnih ministara Jakov Milatović i Milojko Spajić, zaposlenima u policiji bez ikakvog objašnjena smanji aprilsku platu. Pozdravljam brzu reakciju novoizabranog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji je pravilno prepoznao ulogu i značaj policijskih službenika u dosljednom i efikasnom sprovođenju zakona, kazao je za CdM Aleksandar Saša Zeković, stručnjak za pitanja bezbjednosti i ljudskih prava i dugogodišnji član i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, komentarišući to što su službenicima policije smanjene aprilske plate između 30 i 94 eura.

Adžić je juče primio predstavnike Sindikata Uprave policije i obećao im da mogu računati na punu podršku MUP-a i Vlade, u pravcu pronalaženja zakonskog rješenja kojim bi se nadoknadilo umanjenje.

“Uloga i važnost policijskih službenika u društvu se ne smije potcjenjivati. Prethodni ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić su upravo potcijenili i ponizili policijske službenike. Samo naivni mogu pomisliti da je to slučajno. Uvjeren sam da je posrijedi osmišljena akcija kako bi se proizvelo nezadovoljstvo kod najveće skupine državnih službenika a sve u cilju daljeg manipulisanja javnom bezbjednošću, kvalitetom i rezultatima rada policije”, smatra Zeković.

Prema njegovim riječima, prekjučerašnji dan bio je prilično stresan za više hiljada policijskih službenika koji nijesu mogli dobiti elementarni odgovor.

“Netransparentno, bez ikakve najave i objašnjanje, službenicima policije su smanjene aprilske plate između 30 i 94 eura. To je ozbiljan udar na njihov standard. Interesantno, u dosadašnjoj administrativnoj praksi nije se događalo da je nadležna finansijska služba bez odgovora i zapravo blokirana u pružanju bilo kakvih pojašnjenja oko toga kako se i zašto dogodilo umanjenje plata i po kojem osnovu”, naglašava Zeković.

Navodno, napominje on, ovog puta niko nije bio ovlašćen da pruži pojašnjenje oko obračuna zarade iako tražene informacije spadaju u osnovna prava zaposlenih.

Aleksandar Saša Zeković
Aleksandar Saša Zeković

“Nije dozvoljen tokom radnog vremena ni uvid u obračunske platne liste. Starješine i rukovodici iako su znali o čemu se radi, po nalogu pretpostavljanih, nijesu smjeli o tome da govore. Tek nakon što je nezadovoljstvo službenika izašlo iz okvira policijske organizacije oglasio se i Sindikat Uprave policije”, naglašava Zeković u izjavi za CdM.

Sagovornik CdM-a ocjenjuje da iz Vlade i sindikata dolaze krajnje birokratizovani odgovori.

“Terminologija koju koriste, bojim se, ne obećavaju brzo otklanjanje problema. Iz Sindikata Uprave policije tvrde da je za sve navodno odgovoran bivši ministar Jakov Milatović po čijem uputstvu je postupala finansijska služba Ministarstva unutrašnjih poslova”, ističe on i upozorava da su zarade policijskih službenicima neosnovano smanjene.

Prilikom obračuna smanjeni su koeficijenti koji se odnose na minuli radni staž pa tako neko ko ima dvadeset godina staža i obračunski koeficijent mu je bio 16,5 odsto sad mu se plata obračunava po koeficijentu od 12,5 odsto što praktično znači da u poolicijskoj službi nije proveo stvarnih 20 nego svega 15 godina.

“Policija je među najveće ako ne i najveći korisnik državnog budžeta. Zato se izgleda neko odlučio da zbog opstanka neodrživog programa “Evropa sad”, koji su upravo kreirala dvojica pustolovnih ministara sa ozbiljnim populističko-političkim ambicijama, zahvati baš od policijskih službenika. Umanjenje zarada policijskih službenika za dio stečenog radnog staža u dijelu beneficiranog radnog staža je protivzakonito i protivustavno. Namicanje nedostajućeg novca za program “Evropa sad” od policijskih službenika je i otvoreni iskaz nepoštovanja činjenice da su to ljudi koji štite i služe svim crnogorskim građanima”, zaključio je Zeković u izjavi za CdM.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve