Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Polarna svjetlost i na nebu iznad Crne Gore

Iako je polarna svjetlost odnosno Aurora borealis fenomen koji se veže za sjever Evrope, sinoć se mogla vidjeti i iznad Crne Gore

Usljed jake solarne oluje koja je prouzrokovala jaku erupciju iz sunčevih pjega, polarna svjetlost se sinoć mogla vidjeti i na području Balkana. Iako je polarna svjetlost odnosno Aurora borealis fenomen koji se veže za sjever Evrope, sinoć se mogla vidjeti i iznad Crne Gore.

Fotografije ove pojave sinoć su objavljene na Facebook stranici Oči Podgorice.

“Aurora Borealis vidljiva čak i u Podgorici trenutno zbog Geo položaja jedino je vidljiva u crvenoj boji trenutno. Ona će najvjerovatnije biti vidljiva i sjutra veče samo se ne zna u koje doba večeri i ukoliko ne bude oblačno… (NOAA) je ovu pojavu kategorisala kao G4 Nivo GeoMagnetne oluje jednu od najjačih a možda i najjaču u poslednjih nekoliko decenija”, objavio je na FB stranici Oči Podgorice Vaso Dedinaj koji je ovu pojavu fotografisao.

Polarna svjetlost je fenomen koji se formira u visokim slojevima Zemljine atmosfere u nekoliko oblika. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje rjeđe.

Snažne solarne oluje kakvim se svjedoči danas mogu poremetiti i radio komunikacije na Zemlji, oštetiti satelite pa čak pokvariti i sisteme napajanja.

Kada je riječ o boji, ukoliko se posmatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svjetlost je uglavnom žute i zelene boje.

Na manjim geografskim širinama polarna svjetlost je češće crvene boje.

Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je riječ o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od oktobra 2003. godine, prenosi AP.

NOAA navodi da će se efekti geomagnetne oluje osjećati tokom vikenda, a možda i sljedeće sedmice.

NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letjelica u orbiti da preduzmu mjere predostrožnosti.

Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svjetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju, ističe NOAA.

Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode, a ne za električne vodove u domovima.

Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve