Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

PODJELA KOLAČA: DNP-u Moskva, Novoj Beograd, PES-u Vašington, Albancima Tirana…

Podatak da su konsultacije unutar parlamentarne većine vođene upravo za politička imenovanja u diplomatiji ukazuje na stepen partijske ostrašćenosti u kadrovskoj politici.

Političke partije koje čine koalicionu vlast predložile su ukupno 12 ambasadora koji se imenuju po političkom ključu i ta imena su proslijeđena predsjedniku Jakovu Milatoviću, saznaje Pobjeda.

Zakon o vanjskim poslovima predviđa da maksimalno jedna trećina ambasadora mogu biti sa takozvane političke kvote ili istaknuti javni i kulturni radnici. Podatak da su konsultacije unutar parlamentarne većine vođene upravo za politička imenovanja u diplomatiji ukazuje na stepen partijske ostrašćenosti u kadrovskoj politici.

PODJELA ,,KOLAČA“

Izvori Pobjede saopštili su da su po dogovoru Novoj srpskoj demokratiji Andrije Mandića pripala ambasadorska mjesta u Beogradu, Pekingu i Atini, dok je Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića pripalo ambasadorsko mjesti u Moskvi.

Za sada se nije licitiralo sa imenima, jer je procedura takva da – tek kada stigne agreman od zemlje u koju se šalje diplomatski predstavnik – može uslijediti i objava imena ambasadora ili ambasadorke.

Prema saznanjima Pobjede, u Mandićevoj NSD ipak su se raspodijelili da u Beograd ne šalju nekog partijskog aparatčika, već, kako je Pobjedi nezvanično rečeno, ,,osobu koja nije stranački vezana već ima impozantan profesionalni bekgraund“.

Pokret ,,Evropa sad“ je predložio rješenje za ambasadorsko mjesto u Vašingtonu, a pripašće im još tri diplomatska predstavništva. Prema informacijama našeg lista, postoji mogućnost da predsjednik Milatović forsira – na službu u Briselu – osobu koja je sada na poziciji njegovog savjetnika.

Unutar PES-a pominju se, kao mogući izbori za ambasadorske pozicije, dvojica ljudi koji su ranije bili u diplomatskoj službi, jedan još u vremenu kada je vlast pripadala Đukanovićevom DPS-u i koalicionim partnerima.

URGENTNI ZADATAK

Albanske stranke žele mjesto u Tirani i Prištini, ali teško da će im pripasti oba mjesta već se pominje samo jedno u Albaniji. Demokratama će, shodno dogovoru, pripasti dva ambasadorska mjesta.

Pojedina imena su juče i predložena na sastanku kod predsjednika Milatovića na kojem je raspravljano o tim kandidatima.

– Nećemo o imenima – kategoričan je izvor Pobjede.

Imenovanje ambasadora je urgentno imajući u vidu činjenicu da Crna Gora nema ambasadora u stalnoj misiji pri UN u Njujorku već dvije i po godine, a u NATO već pola godine.

Kad su u pitanju bilateralna predstavništva, rezidentne ambasadore imamo samo u pet zemalja, a većina ambasada djeluje na nivou otpravnika poslova.

O tom pitanju se u četvrtak raspravljalo na sastanku kod predsjednika Milatovića kojem su prisustvovali još i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i premijer Milojko Spajić.

– Proces izbora crnogorskih ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan, a cilj Vlade i predsjednika države Jakova Milatovića je da to budu osobe koje će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim državama, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, slijedi nastavak razgovora i donošenje odluka, nakon detaljnog upoznavanja Milatovića sa prijedlozima.

Ističe se da su konsultacije Milatovića sa predstavnicima Vlade od vitalnog značaja za vanjsku politiku Crne Gore, posebno imajući u vidu da je potrebno dodatno ubrzati proces evropskih integracija, učvrstiti poziciju u NATO savezu i intenzivirati regionalnu saradnju.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
24.02.2024-15:32 15:32

Nijednog Crnogorca da zastupa svoju drzavu..Zalosno–Hvala Milojko…Jakove..vojvoda cetnice..Pipune..Djelosaj..itd..itd