Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Podgorica: Robot će pomagati u akcijama zaštite i spašavanja

Zoran Miljanić, državni sekretar u MUP-u, istakao je zadovoljstvo što je crnogorski sistem unaprijeđen ovim specijalizovanim vidom opreme, što je, kako kaže, i potvrda da Ministarstvo unutrašnjih poslova prati savremena kretanja u sistemu zaštite i spašavanja

U Podgorici je danas prezentovan multifunkcionalni robotički sistem za akcije zaštite i spašavanja, koji je nabavljen uz podršku Evropske unije u okviru projekta “TO BE READY” koji se finansira u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje između Italije, Crne Gore i Albanije, saopšteno je iz MUP-a.

“Vrijednost robotičkog sistema je 950.000 eura, ima višestruku namjenu za potrebe sistema zaštite i spašavanja, koji se može koristiti za akcije zaštite i spašavanja u slučaju tehničko-tehnoloških hazarda, tj. požara velikih razmjera u proizvodnim pogonima, u slučaju saobraćajnih nesreća, hemijsko-bioloških hazarda, uklanjanja minsko eksplozivnih sredstava, kao i tokom elementarnih nepogoda tj. poplava, uklanjanja ruševina u slučaju zemljotresa, gašenja šumskih požara, itd. Korišćenjem ovakvih sistema značajno se povećava bezbjednost spasilaca odnosno čuvaju njihovi životi”, navode u saopštenju.

Zoran Miljanić, državni sekretar u MUP-u, istakao je zadovoljstvo što je crnogorski sistem unaprijeđen ovim specijalizovanim vidom opreme, što je, kako kaže, i potvrda da Ministarstvo unutrašnjih poslova prati savremena kretanja u sistemu zaštite i spašavanja.

„Pored funkcionalne važnosti ove opreme, želim da naglasim još jednu, isto tako važnu dimenziju, a to je regionalna saradnja“, saopštio je i dodao da Crna Gora potvrđuje da je kredibilan partner evropskim partnerima u realizaciji ovakvih i sličnih projekata.

V.d. generalnog direktora za zaštitu i spašavanje MUP-a, Miodrag Bešović je kazao da će ovaj visokosofisticirani sistem unaprijediti odgovor na prirodne i tehničko-tehnološke nepogode i doprinijeti da se akcije zaštite i spašavanja sprovode sa mnogo više sigurnosti, jer se ovaj robotički sistem koristi sa bezbjedne udaljenosti i zamjenjuje spasioce gdje je veliki rizik po njihove živote.

Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori kazao je da su prekogranični programi EU osmišljeni da podrže lokalno stanovništvo i promovišu zajedničke evropske vrijednosti povjerenja, međusobnog poštovanja i saradnje.

“Prirodne katastrofe ne poznaju granice i zbog toga komšije treba zajednički da se bave upravljanjem rizicima i civilnom zaštitom. Projekat To Be Ready ne samo da modernizuje sistem upravljanja prirodnim opasnostima i stvara nova znanja, već jača veze i solidarnost širom regiona. Evropska unija će nastaviti da se zalaže za zelenu agendu, borbu protiv klimatskih promjena, kao i sprečavanje i ublažavanje posljedica katastrofa. Nastavićemo i sa finansiranjem projekata u ovoj oblasti u Crnoj Gori”, istakao je.

Luka Zelioli, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori je saopštio da se projekat TO BE READY realizuje u R.Italiji – u regijama Molize i Pulja, Crnoj Gori i Republici Albaniji te da je cilj projekta jačanje prekogranične saradnje u prevenciji rizika od prirodnih nepogoda i drugih nesreća.

Zahvalio je Ministarstvu unutrašnjih poslova na aktivnoj ulozi u projektu i naglasio da je neophodan zajednički rad kako bi se ostvario cilj, a to je zaštita ljudskih života.

Ivana Vujošević, savjetnica glavne pregovaračice čestitala je partnerima na projektu, na uspješnoj realizaciji dosadašnjih aktivnosti i iznijela očekivanje da će tako biti i u nastavku projekta, do kraja juna 2022. godine. Zahvalivši Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci, kazala je da će ova moderna oprema biti vrlo značajna za Crnu Goru.

„Prirodne nepogode su od značaja za sve države uključene u ovaj program i zahtijevaju zajedničko promišljanje i zajednički odgovor. Zato kroz razmjenu znanja i iskustava, učenje od naših partnera iz EU, zajedničke vježbe i nabavku savremene opreme, poput ove čijoj prezentaciji danas prisustvujemo, doprinosimo većoj spremnosti naših službi zaštite i spašavanja za odgovor na prirodne nepogode i tehnološke hazarde i približavamo se standardima EU u oblasti civilne zaštite“ naglasila je Vujošević.

Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za zaštitu i spašavanje MUP-a koji je i koordinator projekta iskazao je zahvalnost partnerima i zadovoljstvo zbog značajnog doprinosa crnogorskom sistemu, koji ne samo što će olakšati rad, već predstavlja i svojevrsno priznanje da ovaj sistem zaista ulaže napore na održavanju svoje funkcionalnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 5.893.687 eura, od čega je doprinos Evropske unije 85% ukupnih projektnih troškova. Budžet projekta za Crnu Goru iznosi 1.216.500 eura.

“Projekat TO BE READY se realizuje u Republici Italiji – u regijama Molize i Pulja, Crnoj Gori i Republici Albaniji, a implementiraju ga Regija Molize (vodeći partner), Odsjek za civilnu zaštitu Regije Pulja, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore, Ministarstvo odbrane Republike Albanije, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Albanije pridruženi partner. Cilj projekta je jačanje prekogranične saradnje u prevenciji rizika od prirodnih nepogoda i drugih nesreća.

Današnjoj promociji prisustvovao je i Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve