Crna Gora je u pregovorima sa Evropskom unijom postigla značajan stepen konkretizacije i dinamika pristupanja Uniji zavisiće od svake države pojedinačno, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je to rekla danas u Berlinu na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Njemačkoj.

Merkel je kazala da su pregovori o pristupanju Crne Gore EU već postigli veliki stepen konkretizacije.

„Ovo je danas bio razgovor između prijatelja. Jasna izjava o evropskoj perspektivi Crne Gore i potvrda da tu perspektivu nema samo Crna Gora, nego sve zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je Merkel navodeći da to ne zavisi od vremenskih okvira nego ispunjavanja uslova za članstvo.

Merkel je kazala da u Crnoj Gori tema vladavine prava i dalje igra važnu ulogu i da se država mora boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Mi ćemo pružati pomoć gdje je to moguće. Crna Gora ima veliku ambiciju da bude uspješna. Njemačka je za evropsku perspektivu i tu ćemo pomoći, a ne stvoriti prepreke“, rekla je Merkel i dodala da žele imati dobre odnose sa Rusijom.

Marković je kazao da je zadovoljan prvom posjetom Njemačkoj i zahvalio Merkel na pozivu i podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja spoljnopolitičkih prioriteta i evrointegracionih ambicija.

On je rekao da su Crna Gora i Njemačka saveznici u okviru NATO-a, ali i partneri na bilaterlanom planu.

„Njemačka je bila uz nas. Nije nas samo podržavala, nego razumjela i pomogla da postanemo članica NATO i da već šest godina uspješno pregovaramo o članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, Njemačka nije samo ključni partner za Crnu Goru, nego i region Zapadnog Balkana.

„Dobro razumije problem i potrebe našeg regiona. Takođe, Njemačka vidi neupitnu budućnost zemalja kandidata i cijelog regiona u Evropi“, naveo je crnogorski premijer.

Marković je ocijenio da je današnji razgovor sa Merkel dodatno ohrabrenje Crnoj Gori na putu ka EU, ali da može biti i ohrabrenje za cijeli region.

„Zahvalni smo Njemačkoj na pokretanju Berlinskog procesa, koji je oplemenio našu evropsku viziju i perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da sami rješavamo otvorena pitanje, a ne da ih donosimo na sto našim partnerima“, naglasio je Marković.

Kako je dodao, današnja posjeta bila je dobra prilika da se razgovara o bilateralnoj saradni na političkom nivou.

„Crna Gora je spremna da primjenjuje i poštuje standarde kada je u pitanju razvoj demokratije i političkog sistema“, poručio je Marković.

On je rekao da je sa Merkel razgovarao o nedostacima i slabostima koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Jačamo institucije i dajemo dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu“, istakao je premijer.

On je kazao da je spreman, da zajedno sa Vladom, napravi dodatne iskorake u tom pravcu, zbog čega je od Merkel zatražio i dobio ekspertsku podršku.

„Vjerujem da ćemo brzo imati savjetničku poziciju u nekom od resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Marković.

On je rekao da Crnu Goru interesuje ekonomka saradnja i da žele njemačke investitore u državi ne samo zbog novca, nego prenošenja znanja, iskustava i dobrih praksi.

„Razgovarali smo o tome da stvorimo uslove da njemački investitori budu prisutniji u sektorima koji su važni za našu ekonomiju, prije svega energetici, turizmu i poljoprivredi“, kazao je premijer.

On je istakao da Crna Gora želi da gradi snažo političko i ekonomsko partnerstvo sa Njemačkom.

Merkel je rekla da je poznato da iza Crne Gore nije jednostavan period nakon posljednjih izbora i da im zadovoljstvo što je postignuto zaokruženo članstvom Crne Gore u NATO savezu.

Kako je navela, sa Markovićem je razgovarala o unaprjeđenju bilateralnih ekonomskih odnosa, i da postoji interes Crne Gore za obnovljive izvore energije.

„Bavili smo se i rješavanjima pitanja u regionu. Nama je važno je da su završeni svi bilaterlani konflikti da bi se mogla otvroiti mogućnost saradnje u okviru EU poslije toga“, istakla je Merkel.

Sa Markovićem je, kaže ona, razgovara i o migraciji i boljoj zaštiti spoljnih granica.

„Još bliže ćemo sarađivati i ponudili smo svu moguću pomoć kada je riječ o sprovođenju principa vladavine prava i borbe protiv korupcije“, zaključila je njemačka kancelarka.

U delegaciji Crne Gore je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Prethodno je svečani doček predsjednika Markovića, uz najviše državne počasti, priređen ispred sjedišta Savezne vlade, nakon čega je uslijedio  njegov razgovor sa kancelarkom Merkel u četiri oka, a nakon toga i sastanak delegacija i konferencija za medije.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Marković izuzetno zadovoljan uspješnom zvaničnom posjetom SR Njemačkoj i sadržajnim razgovorima sa kancelarkom Angelom Merkel.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve