Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Peticija: Učenička stipendija da bude najmanje 195, a studentska 390 eura

Peticija ima za cilj povećanje učeničkih stipendija u iznosu ne manjem od 25 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, studentskih kredita u iznosu ne manjem od 25 odsto, a studentskih stipendija 50 odsto prosječne zarade

Od petka 19. maja, na portalu e-peticije Skupštine Crne Gore nalazi se peticija o poboljšanju učeničkog i studentskog standarda, čiji je inicijator student Jovan Cebalović, a koja ima za cilj povećanje učeničkih i studentskih stipendija, kao i studentskih kredita.

“Samu peticiju sam pokrenuo zbog neadekvatnog usklađivanja učeničkih i studentskih primanja. Tokom 2022. i 2023. godine, usvojena su brojna povećanja, a naročito su povećane zarade u javnom sektoru. Sva ta povećanja u najmanjoj mjeri su obuhvatila učenike i studente. Iako su studentima uvećani krediti i stipendije, inflatorna kretanja su doprinijela da i povećane iznose obezvrijedi, dok učeničke stipendije nijesu usklađivane više od deceniju”, kazao je Cebalović za CdM.

Kako je dodao, peticija ima za cilj povećanje učeničkih stipendija u iznosu ne manjem od 25 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, studentskih kredita u iznosu ne manjem od 25 odsto, a studentskih stipendija 50 odsto prosječne zarade.

“Sada se ova davanja usklađuju na nivou minimalne zarade u Crnoj Gori (iznos učeničke stipendije je trenutno svega 12,67 odsto od minimalne zarade, odnosno 57 eura, studentskih kredita 25 odsto od minimalne zarade i kreće se u rasponu od 112,5 do 161 eura, a studentskih stipendija 50 odsto od minimalne zarade, odnosno 225 eura). Glavni cilj peticije je da kroz povećanje pomenutih primanja stvorimo makar malo bolje uslove života za učenike i studente, iako postoje brojnih problemi u njihovom djelovanju, kao što su neadekvatni uslovi u učeničkim i studentskim domovima, bibliotekama i čitaonicama”, istakao je Cebalović.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Neophodno je prikupiti šest hiljada potpisa do 18. jula, kako bi peticija bila razmatrana pred Odborom za prosvjetu, nauku, kuluturu i sport Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve