Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Peticija podrške iz Crne Gore Dinku Gruhonjiću: Državne institucije Srbije i dalje ćute na spiralu zla koja se širi

Danima, podsjećaju pokretači peticije, traju otvorene prijetnje ubistvom profesoru Gruhonjiću, a većinski režimski mediji u Srbiji samo dodatno pojačavaju intenzitet napada i manipulativnih optužbi, vodeći do usijanja

Grupa građanskih aktivista, intelektualaca, novinara iz Crne Gore, pokrenula je peticiju podrške Dinku Gruhonjiću, novinaru iz Novog Sada.

“Programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću ugrožen je život, a državne institucije Srbije na spiralu zla koja se širi i dalje ćute”, navodi se u tekstu za potpisivanje peticije.

Danima, podsjećaju pokretači peticije, traju otvorene prijetnje ubistvom profesoru Gruhonjiću, a većinski režimski mediji u Srbiji samo dodatno pojačavaju intenzitet napada i manipulativnih optužbi, vodeći do usijanja.

“Sve je počelo prije nekoliko dana kada se na društvenim mrežama pojavio montirani snimak sa prošlogodišnje tribine u okviru festivala „Rebedu“ koji se održava u Dubrovniku, a na kojem je govorio i Gruhonjić. Snimak traje 59 sekundi i na njemu se nalazi izjava istrgnuta iz konteksta, kojoj je dato novo značenje i novi kontekst”, poručuju pokretači peticije.

Odmah nakon distribucije montiranog snimka Gruhonjiću su počele stizati prijetnje smrću.

“Da zvanični državni vrh stoji iza ovog progona, vidi se po raspravi koja je povedena u Skupštini Srbije, gdje su bezumno polemisali na temu – da li Gruhonjić slavi ustaške zločine. Sinhronizovano, na društvenim mrežama su brojne „nacionalno osviješćene“ stranice zahtijevale da bude izbačen s fakulteta na kojem radi”, navode pokretači peticije.

Neistinitim i manipulativnim video konstrukcijama izazvan je, ističu, bijes srpskih nacionalista, zbog čega su na ulazu zgrade u kojoj živi profesor Gruhonjić ispisani prijeteći grafiti, koji jasno ukazuju da je nacionalističko zlo, državno njegovano, sada dobilo šire razmjere – direktno je ugrožena bezbjednost profesora Gruhonjića i njegove porodice.

“Riječ je o još jednom sistemskom progonu kritičara srpske zvanične politike, ratnohušačke retorike i nacionalizma koji je Balkan koštao na stotine hiljada života.

Mi, dolje potpisani, upozoravamo da je scenario koji ovih dana preživljava profesor Gruhonjić i njegova porodica već viđen početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kada su zbog organizovanih hajki Srbiju morali napustiti Mirko Kovač, Vidosav Stevanović, Ranko Radović i brojni drugi. Nakon organizovanih progona tada, i ućutkivanja, tjeranja i progona neistomišljenika Srbija je “zaronila” u ratove, sprovodeći genocide i etnička čišćenja na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Da se ne ponovi!”, navode u tekstu za potpisivanje peticije.

Link za potpisivanje peticije OVDJE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
24.03.2024-20:59 20:59

Ja imam osjecaj..da su ovi srbijanci-rodjeni fasisti..kriminalci-ovo nije normalno..kao u Hitlerovo doba-Odvratno..a ujedno fukarski..kriminalno..prijetiti postenom covjeku smrcu…