Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ozon predložio Službu zaštite i spašavanja za nagradu oslobođenja Nikšića

''Tokom perioda mnogobrojnih požara na teritoriji opštine Nikšić, u julu i avgustu tekuće godine, ljudstvo Službe zaštite i spašavanja, kroz svakodnevne aktivnosti na terenu, pružilo je nadljudske napore''

Ekološki pokret ,,Ozon“ uputio je Skupštini opštine Nikšič predlog za kandidaturu Službe zaštite i spašavanja za nagradu oslobođenja Nikšiča za 2021.

Kako se navodi, u periodu od 1. januara do 1. septembra 2021. Služba zaštite i spašavanja imala je ukupno 865 intervencija, od čega, u periodu 1. jula do 1. septembra, čak 484 intervencije. Sve intervencije su bile iz domena poslova Službe (požari na otvorenom, požari u zatvorenom, saobraćajne nezgode…).

“Tokom perioda mnogobrojnih požara na teritoriji opštine Nikšić, u julu i avgustu tekuće godine, ljudstvo Službe zaštite i spašavanja, kroz svakodnevne aktivnosti na terenu, pružilo je nadljudske napore, uz rizik sopstvenog zdravlja, kako bi se posljedice svele na najmanju moguću mjeru i spriječile veće ekološke i ekonomske štete.

Uslovi u kojima radi Služba zaštite i spašavanja, broj ljudstva (57 vatrogasaca) i oprema sa kojom raspolažu, nijesu odgovarajući za njihove i potrebe lokalne zajednice, što uvećava njihovu posvećenost i odgovornost za poslove iz domena djelovanja, kao i izuzetnu humanost što nas je i podstaklo da ih predložimo za ovogodišnju nagradu oslobođenja Nikšića”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tokom julskih i avgustovskih požara, sem živog svijeta, bio je ugrožen i značaj broj kuća i drugih objekata, ali zahvaljujući koordinisanom terenskom djelovanju, nije došlo do najgoreg scenarija, što je veoma bitno u kontekstu vidljivosti rada Službe zaštite i spašavanja, a veoma je bitno istaći da su njihovim aktivnostima spriječene mnogo veće ekosistemske štete, naročito na prostorima gdje ne postoji odgovarajuća infrastruktura.

Ono što je od naročitog značaja za lokalnu zajednicu, jesu činjenice da je djelovanjem Službe zaštite i spašavanja, smanjeno aerozagađenje u urbanoj zoni grada, gdje živi najveći broj stanovništva i na taj način ublažene posljedice po javno zdravlje, naročito onih osjetljivih grupa kakvi su stari, hronični bolesnici, trudnice, djeca.

“Tokom perioda građanskog monitoringa kvaliteta vazduha od 1. go 25. agusta, kojeg je realizovala naša organizacija, Državna mreža za praćenje kvaliteta vazduha, registrovala je 165 satnih koncentracija suspendovanih PM10 čestica većih vrijednosti od zakonom maksimalno dozvoljenih 50 µg/m3, od čega 53 koje se smatraju visokim zagađenjem (od 90 do 180 µg/m3) a 12 veoma visokim zagađenjem (više od 180 µg/m3), što bi nesporno bilo značajno nepovoljnije da Služba zaštite i spašavanja nije efikasno djelovala na terenu, na lokacijama koje su bile najugroženije i inicirala saradnju sa drugim nadležnim institucijama”, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju, da kako bi javnosti približili značaj aktivnosti Službe zaštite i spašavanja u kontekstu smanjenja negativnog uticaja aerozagađenja na javno zdravlje, naročito tokom aktuelne zdravstvene krize izazvano virusom Covid 19, ističemo da su ispitivanja iz Kine, Engleske, SAD, Njemačke, Holandije i Italije pokazala da pojačano aerozagađenje može da utiče na povećanje broja oboljelih, ali i na povećanu smrtnost od Covida-19., dok je ispitivanje u Njemačkoj pokazalo i da rast koncentracije PM10 čestica povećava smrtnost oboljelih od Covida-19 koji imaju preko 80 godina, i to 30 odsto kod muškaraca i 35 odsto kod žena.

Još jedan bitan argument, kako dodaju, za predlog kandidature Službe zaštite i spašavanja za nagradu oslobođenja Nikšića jeste veliko povjerenje građana i profesionalan odnos u komunikaciji, što je za primjer svim drugim službama i dobra praksa koja donosi vidljive i mjerljive rezultate njihovog rada.

“Saosjećajnost, razumijevanje životne problematike kojom se bave u svvakodnevnom radu, daje dodatno na važnosti Službe zaštite i spašavanja za kvalitet i bezbjednost života u lokalnoj zajednici.

Solidarnost prema susjednim opštinama u kojima kolegama tokom kriznih situacija pružaju podršku i pomoć, doprinosi značaju i imidžu opštine Nikšić na nivou Crne Gore i zemalja regiona”, navodi se u saopštenju.

Zbog svega navedenog, iz Ozona se nadaju da će naš predlog naići na razumijevanje i podršku Žirija, te da će ove godine među nagrađenima vidjeti i Službu zaštite i spašavanja, na radost svih naših sugrađana, koji su pozitivno reagovali na najavu kandidature za nagradu oslobođenja Nikšića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve