Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

OTVORENO PISMO PREDŚEDNIŠTVU CANU: Predlažemo Bratić, Injac i Krivokapića za nove članove

Riječ je o univerzitetskim profesorima i ekspertima čija zasluga za crnogorsku nauku i kulturu nije ništa manja od zasluge samoga Predśedništva CANU te o ljudima čiji se odnos prema Crnoj Gori, njezinoj nauci, razvoju i evropskoj perspektivi skladno uklapa u odnos koji je prema tim fenomenima pokazala ne samo većina članova CANU nego i njeno cjelokupno predśedništvo

Boban Batrićević, Adnan Čirgić, Andrej Nikolaidis i Aleksandar Radoman uputili su otvoreno pismo Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU).

Pismo prenosimo u cjelosti

Povodom konkursa za izbor devet novih članova CANU, koji je objavljen 1. februara o.g. u dnevnim novinama, slobodni smo, Veleuvaženo Predśedništvo CANU, uputiti vam prijedlog za izbor tri nova člana CANU – ako je moguće po hitnom postupku.

Sagledavši ukupan dosadašnji rad Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kako onaj pred- tako i onaj postreferendumski, s osobitim osvrtom na potonjih godinu i po otkad se Crna Gora oslobodila nakon 75-godišnjega ropstva i preuzela slobodu u svoju ruke, cijenimo da je naš prijedlog sasvim prirodan i da ne ostavlja prostor za dileme.

Cijenimo da bi se među novim članovima CANU, dakle, morali naći:
1. prof. dr Zdravko Krivokapić
2. prof. dr Vesna Bratić
3. prof. dr Olivera Injac.

Riječ je o univerzitetskim profesorima i ekspertima čija zasluga za crnogorsku nauku i kulturu nije ništa manja od zasluge samoga Predśedništva CANU te o ljudima čiji se odnos prema Crnoj Gori, njezinoj nauci, razvoju i evropskoj perspektivi skladno uklapa u odnos koji je prema tim fenomenima pokazala ne samo većina članova CANU nego i njeno cjelokupno predśedništvo.

Neki od njih čak su i državljanstvo stekli kao deficitaran naučni kadar, neki su obavljali visoke funkcije na državnome univerzitetu, a neki su pak jedini profesori iz svojih oblasti u Crnoj Gori. Vjerujemo da ste se i lično upoznali s njihovim radom prilikom tople dobrodošlice koju ste im kao predstavnicima oslobođene Crne Gore prošle godine u CANU upriličili.

Poštovani gopodine Vukčeviću, predśedniče CANU, znajući Vaše preferencije da pri izboru novih članova uvijek insistirate na bastašnim pojedincima, kao što ste to svojevremeno činili pri izboru akademika Siniše Jelušića kojemu je bastalo izabrati Milutina Mićovića, brata episkopa Crkve Srbije Joanikija, za laureata Miroslavljeva jevanđelja, vjerujemo da ćete se i ovoga puta i lično zauzeti za naučnike i bastadure koje Vam predlažemo.

Cijenjeno Predśedništvo CANU,

u nadi da ćete ovaj dobronamjerni prijedlog uvrstiti u dnevni red prve naredne śednice Predśedništva CANU i učiniti sve da bude usvojen kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta da se navedeni stručnjaci ne nađu u vašem visokom društvu koje im po svemu pripada, nakon vašega odgovora bićemo slobodni predložiti vam i prijedlog za preostalih šest članova CANU iz reda onih koji su ćutke trpjeli dragu nam slobodu u potonjih godinu i po.

S izrazom duboke naklonosti i vjere u vaš ustavni patriotizam,

Boban Batrićević
Adnan Čirgić
Andrej Nikolaidis
Aleksandar Radoman

Cetinje, 5. februara 2022.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Digokosa
05.02.2022-07:49 07:49

E neka ste rekli, predsjednik CANUa treba da bude Nikolaidis. U svoj sali Injac prolazi100 posto, stara ljubav(nica) sadasnjeg predsjednika Vukcevica. Objavite ovo jer je 100 posto tacno, nemamo se sto snebivat, dosla su vremena za zve u brk.

džudović
05.02.2022-08:57 08:57
Reply to  Digokosa

Smiješno je bilo da CANU potpisuje neki ugovor za Ministarstvom odbrane. Injac radi kod Vukčevića na fakultetu čiji je on dekan. Kažu da je sklona intrigama, podmetanjima i da je najbolje nemati kontakta sa njom. Pomenuti Jelušić je obična crkvena tranja, u CANU su ga progurali Nenad Vuković i Brano Ostojić.

knjizevnik
05.02.2022-08:46 08:46

E ovu četvoricu treba primiti u CANU, zajedno sa nekim Milenkom Perovićem iz Macavara i Mandičem iz Kotora. i, najgoi ste prtal u Crno Gori jer vam oni ruše ugled. Pih. Ja sam Crnog9rac ali što ovij rade nacionalna je sramota.

nenad.mne
05.02.2022-09:37 09:37
Reply to  knjizevnik

Kada si književnik, možeš li nam , skromno, preporučiti svoja djela?

Crnogorka
05.02.2022-10:15 10:15
Reply to  knjizevnik

Ti nijesi ni C od Crnogorca i ne podvaljuj nam ti si 100% Dodikov izbjeglica samo ce se sad strogo kontrolisat Drzavljanstva nece svaka pecurka koja iznikne poslije kise biti ubrana u CG  nego ce ostat neubrana da tu dje je iznikla ima da i ugine I a ne da je udomimo pa da bude ka ona stara CRNOGORSKA -NAJEDI KUCE PA TE UJEDE !!

Onaj drugi
05.02.2022-09:33 09:33

Osnivaćemo Akademiju nauka i umjetnosti Crne Gore (ANUCG).
canu čemo raspustiti! canu, ovaj prepredeni vukčević (namjerno sa malim slovima) i ostala “akademska” bulumenta treba biti na stubu srama kao kolaboracionisti, plaćenici i saradnici (rijetko ko iz nehata) okupatora, i to imenom, prezimenom i slikom, da ne bi slučajno neko od njih ušunjao u ANUCG.

Bellarina
05.02.2022-09:38 09:38

Gospodo, pa svo ovo vrijeme vi ste JEDINI koji su dizali svoj glas, govorili za nas Crnogorce, hrabro i pristojno, mudro i kako dolikuje branili nas i štitili. Uz dužno poštovanje prema mnogima još (uključujući i ovaj portal) ostajete ponos i uzdanica Crne gore. Nastavite još dugo da se ovako oglašavate, da se ovako borite, činite nas ponosnima i živima. Hvala!

Mina
05.02.2022-13:04 13:04

Cetinje 5. Septembar 2021

Backovic E.
05.02.2022-22:16 22:16

Postovani potpisnici, predlazem, a sve u cilju da tragedija sa elementima farse i ironije, bude kompletna, na spisak dodate i jednog popa….,..po mogucnosti da po mu politicki program bude homogena velika Srbija. Bit cu slobodan da predlozim popa-specijalca Bakovica! :-))

Backovic E.
05.02.2022-22:21 22:21

Predlazem ti da posthumno predloziz na daleko cuvenog po tupoj kami i śekiri i jos kanonizovang sveca, popa Macu koji uz to nosi i casnu titulu ober zlocinca i koljaca!!