Lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja, prije nekoliko dana uočili su veliki brod u blizini Ade Bojane. Iako već godinama izlovljavaju ribu baš na tom području, ni slutili nijesu da će ovo biti tako “veliki ulov”.

Foto: TVCG

Nakon što su bili sigurni da se na dnu mora nalazi veliki brod pozvali su nadležne institucije i obavijestili ih. Ubrzo zatim stigla je i ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela, kako bi obavili prva istraživanja, na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića.

I ono što su mogli vidjeti je fascinantno, u pitanju je borbeni broj, vidljiva su i torpeda.

Foto: TVCG

Još je rano govoriti koliko je brod star, ali je utvrđena dužina broda, oko 50 metara.

Ono što sljedi su dalja opsežna istraživanja, jer pretpostavljaju da se u unutrašnjosti broda nalazi i naoružanje i municija. I na osnovu prvih pregleda, izgleda da je brod potopljen u borbenim dejstvima, jer je primjećena pukotina u blizini pramca.

Cilj je, svakako, istražiti svaki detalj, ukloniti naoružanje sa broda, i zaštiti lokalitet od devastatora.

Foto: TVCG

U nekom budućem periodu u planu je valorizacija u okvirima turističke ponude. No, na području Ulcinja nalazi se više potopljenih brodova i galija iz raznih istorijskih epoha, pa je i ovo vrlo otkriće od velikog značaja.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piro Duljovic
Piro Duljovic
01.08.2020-23:08 23:08

Shvatam da novinari ne moraju biti upuceni u ovu problematiku, ali izraz ,,borbeni brod,, ne postoji ni u jednoj
varijanti crnogorskog, a ni srpskog niti hrvatskog jezika. To u izgleda izmislili ,,strucnjaci,, iz RCUD Bijela, pa tako Mijajlovic Jr. misli da se radi o raketnoj topovnjaci!!!! Zaista nevjerovatno kakve sve gluposti moramo da slusamo.