Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Opština Bar druga najbolje rangirana lokalna samouprava u okviru Indeksa otvorenosti i transparentnosti

Ceremonija uručenja nagrada upriličena je u okviru prvog Festivala lokalne demokratije, održanom u Podgorici. U ime Opštine Bar, ovo priznanje preuzela je menadžerka Opštine, Tanja Bardić

Opština Bar je druga najbolje rangirana lokalna samouprava u okviru Indeksa otvorenosti i transparentnosti crnogorskih opština za 2022. godinu, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

“Na bazi opsežnog istraživanja koje je sprovela NVO „Aktivna zona“ u saradnji sa agencijom Damar, a koje je uključivalo ispitivanje javnog mnjenja, fokus grupe i analizu internet prezentacija crnogorskih opština, Opština Bar se našla u samom vrhu u pogledu dostupnosti informacija i dokumenata od javnog značaja. Analizom je, kroz set od 50 pitanja, bilo obuhvaćeno šest ključnih tematskih oblasti: skupština opštine, budžet, borba protiv korupcije, opšte informacije, javne nabavke i oblast javnih rasprava, javnih konkursa i saradnje sa NVO. U pružanju informacija u oblasti javnih nabavki, kao važnog indikatora antikorupcionih politika, Opština Bar se pozicionirala kao lider, zauzevši prvo mjesto”, ističe se u saopštenju.

Ceremonija uručenja nagrada upriličena je u okviru prvog Festivala lokalne demokratije, održanom u Podgorici. U ime Opštine Bar, ovo priznanje preuzela je menadžerka Opštine, Tanja Bardić.

“Rezultati i preporuke iz analize su izvrsna osnova za dalji rad na unapređenju stanja u ovoj oblasti. Transparente opštine i njihove službe koje rade u najboljem interesu svojih građana su temelj savremene i funkcionalne lokalne demokratije kojoj težimo”, ističe se u saopštenju.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta „Partnerstvo za lokalnu demokratiju“, koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve