Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Onkološki pacijenti ostali bez terapije koja za njih znači život

Ostali smo bez pembroliizumab ili kejtruda, imunobioloski lijek koji ja primam. Fale genski lijekovi zelboraf i kotelic… Sve zalihe su potrošeni”, kaže za Primorski portal dr Rakanović Vasilkov koja je onkološki pacijent i treću godinu prima imuno bilošku terapiju

Doktor Sanja Rakanović Vasilkov onkološki je pacijent i treću godinu prima imuno bilošku terapiju. Međutim, 1.juna je vraćena iz Kliničkog centara Crne Gore iz Podgorice za Bar bez terapije. Za sada se ne zna kada će moći primiti terapiju koja za mladu ženu život znači, jer lijeka nema u državnoj zdravstvenoj ustanovi, a raspisivanje tendera je upitno.

Nakon što je dijagnostikovan maligni melanom sa metastazama i urađene neophodne intervencije, ljekari su dr Sanji Rakanović Vasilkov propisali imuno biološku terapiju koju mora da prima svakih 21 dan, na onkologiji u Kliničkom centaru Crne Gore.

“Među kritičnim sam pacijentima. Nisam prmila terapiju. Vraćena sam prije dvije nedelje. Doktorka na okolologi mi se izvinila i rekla da sam već četvrti pacijent tog jutra koji je vraćen zbog nedostatka terapije. Ostali smo bez pembroliizumab ili kejtruda, imunobioloski lijek koji ja primam. Fale genski lijekovi zelboraf i kotelic… Sve zalihe su potrošeni”, kaže za Primorski portal dr Rakanović Vasilkov.

Navodi da zna još mnogo onkoloških pacijenata koji su ostali bez neophodne terapije.

“Rečeno nam je da su sve zalihe potrošene. Koliko smo obavješteni tender još nije ni raspisan tako da su naši životi dovedeni u pitanje. Za liječenje melanoma u Crnoj Gori trenutno nema lijekova. Imuno biološka terpija za nas onkološke pacijente znači život. Potrošene su i zalihe. Tender koliko smo obavješteni, niije rasposan.. U pitanju su životi ljudi. Za onkološke pacijente dan znači mnogo. Za čelnike ministarstva zdravlja prema ovakvom postupanju pacijenti su brojke. Terapija drži bolest pod kontrolom da se ne aktivira. Već sam trebala primiti terapiju. Imam učestale  epi napade, trnjenje prstiju”, navodi sagovornica Primorskog portala.

Prema njenim riječima, lijek može da se kupi u susjednim državama, Turskoj i košta oko 3.500 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve