Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
Rubrika:

OEBS: Građani vide pozitivne promjene u radu policije, zavisnost od narkotika i kriminal najveće bezbjednosne prijetnje

Nalazi istraživanja Percepcija policije u Crnoj Gori, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela Agencija Damar

U 2023. godini, više od 67 odsto građana imalo je pozitivan stav o policiji, dok je 42,4 odsto primijetilo promjene na bolje u radu policije, što je poboljšanje u odnosu na 2022. godinu. Više od 60 odsto ispitanika smatra da je policija najefikasnija u oblasti zaštite bezbjednosti građana, a slijede bezbjednost saobraćaja (54,4 odsto) i upravljanje i bezbjednost granica (48,5 odsto). Velika većina (81 odsto) ispitanika slaže da su žene i muškarci podjednako sposobni da obavljaju policijske dužnosti, što je skoro identičan rezultat kao u 2022.

Ovo su neki od ključnih nalaza istraživanja Percepcija policije u Crnoj Gori, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela Agencija Damar. U pitanju je, kako su kazali, peto godišnje istraživanje, sprovedeno u oktobru 2023. godine na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da 71 odsto građana vjeruje da je Crna Gora stabilna, dok se 80,6 odsto ispitanika osjeća bezbjedno.

“Preko 80 odsto građana identifikovalo je narkomaniju, organizovani kriminal i trgovinu drogom kao najveće probleme po bezbjednost građana. Skoro 70 odsto ispitanika korupciju vidi kao značajan problem, što je smanjenje od 10 odsto u odnosu na 2022. godinu. Međutim, 54 odsto ispitanika i dalje vjeruje da je određeni broj policajaca umiješan u korupciju. S druge strane, građani su zadovoljniji efikasnošću policije u borbi protiv korupcije (sa 31 odsto u 2022. na 37 odsto u 2023.) i borbi protiv kriminala (sa 29 odsto u 2022. na 37 odsto u 2023. godini). Dodatno, 68 odsto građana bi željelo više informacija o tome kako se policija bori protiv organizovanog kriminala”, naveli su iz OEBS.

Iz Misije navode se da preko 38 odsto građana je u 2023. smatralo da je sistem zapošljavanja u policiji transparentan, što je povećanje u odnosu na 31 odsto u 2022.

“Ovo promjena svijesti dolazi, između ostalog, nakon Misijinih kampanja javnog informisanja koje su podsticale žene i mlade da se prijave na Policijsku akademiju”, ukazuju iz OEBS.

Gotovo 90 odsto smatra da građani ne bi trebalo da posjeduju vatreno oružje, što je povećanje od 5,1 odsto u odnosu na 2022. godinu.

“Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o oružju, kada on stupi na snagu, daće mogućnost Misiji da sprovede kampanju podizanja svijesti javnosti o značaju legalizacije i dobrovoljne predaje oružja”, naveli su iz OEBS.

Misija će nastaviti da podržava aktivnosti usmjerene na razvoj i jačanje Uprave policije i dalji razvoj profesionalne i demokratske policijske službe, sposobne da otkriva i bori se protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz povećanje nivoa bezbjednosti u zajednici. Misija će, takođe, raditi sa policijom na daljem jačanju i povećanju broja žena u policijskoj službi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve