Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Odnos Ministarstva prosvjete prema zaposlenima u FCJK predstavlja grubo kršenje ljudskih prava

Poručuju da atakovanje, na sve što nosi prefiks crnogorski u zemlji koja se zove Crna Gora, mora prestati ili nas neće biti

Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta kao najstarije udruženje crnogorskih iseljenika na Sjeverno-Američkom Kontinentu (osnovano 1971. godine) najoštrije osuđuje posljednju u nizu britalnih revanšističkih i diskriminatorskih odluka sadašnje Vlade prema Fakultetu za Crnogorski jezik i Književnost.

“Odbijanje Ministarstva prosvjete da primijeni Zakon o zaradama zapslenih u javnom sektoru samo u slučaju profesora FCJK, građani Crne Gore, ali i njena dijaspora, vide kao još jednu potvrdu da je u našoj zemlji na sceni grubo kršenje ljudskih prava i diskriminacija prema svima koji ne pripadaju poželjnim nacionalnim, jezičkim ili vjerskim grupama i koji se ne uklapaju u željeni politički profil”, saopštili su iz Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta.

Kako su naveli, jedino mjesto među visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori gdje je oduvjek živjela slobodarska i kritička misao, mjesto koje je edukovalo i iznjedrilo samosvjesne mlade ljude i intelektualce nije nažalost poželjno u današnjoj Crnoj Gori u kojoj se promovišu vrijednosti ne samo poslušnosti već i sluganstva i izdaje sopstvene države.

“Naše Društvo blisko sarađuje sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, koji nam od svog osnivanja svesrdno pomaže u njegovanju i promovisanju crnogorskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta. I da ne poznajemo te časne ljude koji su snagom volje i čistim altruizmom sagradili i izdigli Fakultet za crnogorski jezik i knjizevnost na nivo najrespektabilnije nacionalne obrazovne ustanove, dužnost nam je osuditi diskriminatorsko stav Ministarstva prosvjete u odnosu na nastavni kadar i osoblje ovog fakulteta”, navode u saopštenju.

Poručuju da atakovanje, na sve što nosi prefiks crnogorski u zemlji koja se zove Crna Gora, mora prestati ili nas neće biti.

“Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU, može i mora mnogo bolje od toga. Nije dovoljno našoj Vladi da vlada Crnom Gorom sa svega 8 posto biračkog tijela, nije joj dovoljno već hoće i da diskriminiše i tiraniše sve neistomišljenike”, dodaju u saopštenju.

Zato kako su naveli, pozivaju sva udruženja crnogorske dijaspore širom svijeta da alarmiraju nadležne organe zemalja u kojima žive i ukažu na ono što se dešava u Crnoj Gori.

“Jedinstveno sestre i braćo, pravda je uvijek spora, ali dostižna. Ima nas dovoljno da odbranimo čast i obraz i našu Crnu Goru”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve