Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

HAOS NA SJEDNICI Raonić ponovo izabran za direktora, Savjet RTCG skroz podijeljen

Sjednica Savjeta Javnog servisa protekla u ozbiljnim mimoilaženjima među prisutnim članovima tog tijela

Savjet RTCG ponovo je izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

Od pet glasova, na tajnom glasanju, četiri glasa su bila za Raonića, jedan je bio nevažeći. Oni su glasali po listi kandidata iz 2021. po kojoj su osim Raonića kandidati bili i Nikola Marković, Srđan Čović i Milutin Stijepović.

Podsjetimo da je Viši sud utvrdio da je prethodno naimenovanje Raonića bilo nezakonito.

Sjednicu Savjeta RTCG obilježile su haotične scene. Prvo je ostavku na članstvo u to tijelo podnio predstavnik Univerziteta Bojan Baća, dok je kasnije članica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila sjednicu, izerevoltirana postupkom predsjednik Savjeta Veselin Drljević koji je odbio da pročita o kojim kandidatima će se glasati.

Drljević je nakon glasanja kazao da je pravno valjano da kaže da je Raonić izabran za direktora. Izabran je na ostatak četvorogodišnjeg mandata.

U nastavku pročitajte kako je tekla sjednica.

Sjednica Savjeta RTCG, čija je tema izbor generalnog direktora, počela je u podne.

Podsjetimo, danas bi trebalo da bude jasnije ko će u narednom periodu biti generalni direktor Javnog servisa, nakon što je podgorički Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda prema kojoj je Boris Raonić nezakonito izabran na tu funkciju.

Ne prisustvuje joj Bojan Baća, a Vijesti javljaju da je on kao predstavnik Univerziteta Crne Gore podnio jutros neopozivu ostavku u Savjetu.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević rekao je da je prisustno sedam članova Savjeta i da imaju kvorum.

Odlučeno je da sjednica bude otvorena za javnost.

Amina Murić kazala je da se velika fama digla oko ove sjednice.

“Ne želim da se od ovoga pravo predstava i zahtjevam da se sjednica zatvori za javnost”.

Marijana Camović-Veličković kaže da je ovo najvažnije pitanje o kojem Savjet raspravlja za svog mandata te da javnost mora biti uključena.

“Želim da ljudima bude neprijatno kada se ponovo budu izjašnjavali o Raoniću i kad budu imali petlje da ga stave na listu”.

Drljević je obraćajući se Camović-Veličković rekao da ne zna zašto bi se on osjećao neprijatno i odakle ona zna kako će on glasati.

“Skroz mi je prijatno kako god ovo bude teklo”, rekao je.

Pravnik RTCG Željko Mićović kaže da Savjet niti ima pravo niti želi da sugeriše.

“Raonić je bio član Savjeta za elektronske medije u trenutku izbora, njemu je shodno zakonu dozvoljen rok od 30 dana da podnese ostavku i on je to uradio. Vi ne možete da izuzmete Raonića kao kandidata. To je moje tumačenje. Samo onako kako je Viši sud napisao presudu. Nikom ništa ne sugerišem. Kako ćete vi da odlučite to je vaša stvar”, kazao je Mićović.

Član savjeta Naod Zorić navodi da pripada onim ljudima koji poštuju zakon.

“Ja kao član Savjeta tražim da mi se dostavi stručno pravno mišljenje na osnovu kojeg bih ja mogao da donesem sud kako da glasam. Molim ako je to moguće u toku radne sjednice eventualno sjutra jer u suprotnom ne mogu da donesem odluku. Raonić jeste bio dobar direktor ali ja moram da čuvam svoju ličnost”, naveo je on.

Članica Savjeta Milica Špajak kaže da s obzirom na presude najbolje rješenje je poništiti konkurs i organizovati ponovni.

” Odlluka Višeg suda dosta je konfuzna i ostavlja mnogo prostora za različito tumačenje. Ispravno je imenovati vršioca dužnosti i ponoviti konkurs”, istakla je ona.

Članovi Savjeta su jednoglasno glasali za prvu taku dnevnog reda, odnosno konstatovana je odluka Višeg suda o poništenju odluke o naimenovanju Raonića.

Sjednica Savjeta je nastavljena nakon pauze, a pravnik RTCG Željko Mićović smatra da Savjet prilikom odlučivanja ne može isključiti Raonića iz kandidature i da to nije rekao on nego Viši sud.

Advokatica Zorica Đukanović kaže da u ponovnom postupku imaju četiri kandidata i među njima Raonića kao punopravnog kandidata.

Camović Veličković ponovo upozorava članove da Raonić ne može biti ponovo izabran za direktora. Obraćajuci se pravnoj službi kaže:

“Ne možete ozakoniti njegov izbor. Da li je Marković u konfliktu interesa to mene ne zanima. Ali vi Raonića potpuno otvoreno ubjeđujete da je jedini kandidat koji ispunjava uslove. Potpuno prelazite vaše nadležnosti. Upozoravam članove Savjeta da odluku o ponovnom imenovanju Raonića ne možete donijeti zakonito. Stavimo tačku. Ovo je uvreda za zdrav razum”, navodi Camović Veličković.

Drljević: Raonić da bude jedan od četiri kandidata o kojima ćemo se izjašnjavati

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević ponavlja da imaju dvije mogućnosti, ponovni izbor između kandidata ili ponavljanje konkursa.

Kaže da je Raonić napravio velike stvari.

“Ja lično kao čovjek ću glasati da on bude jedan od kandidata o kome bi smo se mi izjasnili. Glasam javno da Raonić bude jedan od četiri kandidata o kojima bismo se mogli kasnije tajnim glasanjem izjašnjavati”, kazao je.

Članica Savjeta Amina Murić kaže da nije pravnik, da je čula mišljenje i da je shvatila da oni ako hoće da odlučuju treba da odlučuju u odnosu na sadašnji trenutak a ne u odnosu na prošli.

“Ja ću djelovati na osnovu preporuka pravnog tima”, navela je.

Član Savjeta Predrag Miranović ističe da bi bilo loše za RTCG da danas ne donesu odluku.

“Ja nisam za to da danas izađemo a ne donesemo odluku”, naveo je.

Drljević smatra da je glasanje za kandidate bolja opcija za Javni servis.

“Ne ostavljamo mogućnost da Javni servis izgubi novce od ljudi koji čekaju da se nakače tužbama”, ističe.

Drljević ističe da ih poništenje konkursa dovodi u vd stanje.

“Ni njegovi rezultati neće biti kristalni i brilijantni obzirom da se ovoliko razlikujemo”, naveo je.

Savjet glasao: Biraće direktora sa liste kandidata iz 2021, nakon pauze odlučiće da li će među njima biti i Raonić

Članovi Savjeta glasali su o tome da li su za poništenje konkursa za izbor generalnog direktora.

Za su bila tri člana, protiv tri, jedan uzdržan.

Članovi Savjeta glasali su i tome da li su za predlog za ponovni izbor prijavljenih kandidata iz 2021. Pet članova je glasalo za, jedan je bio protiv i jedan uzdržan.

Protiv je bila Marijana Camović-Veličković a uzdržana je bila Milica Špajak.

Nakon glasanja je data pauza, a nakon pauze će biti odlučeno hoće li se i Boris Raonić naći na listi.

Camović Veličković je nakon pauze trazila da Drljević pročita o kojim kandidatima raspravljaju. On je odbio dok se prvo ne prodiskutuje. Nakon toga je Camović Veličković napustila sjednicu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dpero
01.06.2023-17:04 17:04

SRAMNO, nije ni cudo sto je ovakav javni servis kada ih vode nepismeni i psihopate!
Umjesto da poniste konkurs i podnesu ostavke oni krse zakon i ne mogu da shvate da on ne moze da bude ponovo izabran jer je po presudi nepravilno izabran!

RIR
01.06.2023-17:49 17:49

…očekivana je bila SPRDNJA kakav savjet /kakvi su” stručnjaci “izabrani/ …nedorastao je Raonic a Savjet je skrojen prema njemu…Treba Direktora pritvoriti zbog zloupotrebe sl.položaja ,nepostovanja Zakona i vrijeđanja dostojanstva Institucije kakav je JAVNI SERVIS …

PAZNJA!!!
01.06.2023-18:59 18:59

MOLIM PORTAL AKTUELNO DA SVAKI DAN PISE O PROTIVZAKONITOM IZBORU NEKVALIFIKOVANOG RAONIKIJA I O SRAMNOM SAVJETU KOJI JE PREKRSIO ZAKON I RADI PROTIV SUDA I DRZAVE,PISATI SVAKI DAN O OVOME SA IMENOM PREZIMENOM I SLIKOM,DA SE NIKAD VISE OVAKO NESTO NE PONOVI