Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Obnovljena spomen-ploča u Čistoj vlaki

UBNOR i antifašiste Nikšića su, kako su kazali, prije patnaestak dana posjetili mještani iz Čiste vlake, Dubočaka i Crnog kuka

Urađena je nova spomen-ploča u Čistoj vlaki, saopštili su UBNOR i antifašisti Nikšića.

UBNOR i antifašiste Nikšića su, kako su kazali, prije patnaestak dana posjetili mještani iz Čiste vlake, Dubočaka i Crnog kuka.

“U razgovoru su iznijeli problem oko oštećenja spomen-ploče u Čistoj vlaki od strane vandala koju je potrebno zamijeniti. Kako je naša organizacija dolaskom nove vlasti u Nikšiću odmah skinuta sa Budžeta i nema nikakvih dotacija mještani su se samoorganizovali i prikupili sredstva tako da je urađena nova spomen-ploča istih dimenzija i sa istim tekstom i postavljena na postojeći postament. Na ploči je ispisano: „Ovdje su 1. juna 1942. godine partizanske jedinice pod komandom Save Kovačevića razbile brojne četničko-italijanske snage i nanijele im teške gubitke“”, navodi se u saopštenju.

Zašitita spomenika, njihovo čuvanje i održavanje, kako smatraju, nije stvar dobre volje i samoodricanja lokalnog stanovništva u njihovoj popravci i održavanju već “stvar Države i njenih institucija koje su i Zakonom obavezne da ih čuvaju i štite bez obzira da li im se ti spomenici sviđaju i odgovaraju li njihovoj ideologiji”.

“Na ovom području je i centralni spomenik na Crnom kuku, na kojem su ispisana imena poginulih boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora iz ovog kraja, koji je u veoma lošem stanju i prijeti mu urašavanje pa mu je neophodna hitna restauracija”, ističu u saopštenju.

Obratili su se Ministarstvu kulture sa molbom da pomognu u restauraciji spomenika.

“Kako sanacije spomenika iziskuju i stručnost i znatna finansijska sredstva UBNOR i antifašisti Nikšića su se obratili Ministarstvu kulture sa molbom da pomognu u restauraciji ovog spomenika i obnovili zamolnice za restauracije spomenika na Vidrovanu i Bršnu jer lokalnu vlast u Nikšiću ovi problemi ne interesuju. Nadamo se da će Ministarstvo iznaći mogućnosti da restauira ove spomenike i sačuva ih budućim generacijama koje će, nadamo se, znati bolje da vrednuju i cijene žrtve koje su podnijeli oni čija imena se nalaze na ovim spomenicima”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve