Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Obilježen Svjetski dan metrologije: Studentima prezentovane mogućnosti mjerenja u Zavodu

U okviru obilježavanja Svjetskog dana metrologije Zavod za metrologiju je 17. maja 2024. otvorio vrata nacionalnih kalibracionih laboratorija za studente Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Zavod za metrologiju i ove godine se pridružuje proslavi Svjetskog dana metrologije koji se svakog 20. maja proslavlja sa ciljem obilježavanja godišnjice potpisivanja Metarske konvencije 1875. kojom je uspostavljen jedinstven sistem mjernih jedinica.

Iz Zavoda za metrologiju naveli su da je tema Svjetskog dana metrologije za 2024.  “Održivost” i odabrana je zbog važnosti za različite mogućnosti mjerenja ključne za podsticanje održive globalne ekonomije i životne sredine.

Primjeri za to, kako su naveli, uključuju mjerenje potrošnje energije u industriji, građevini i transportu, upravljanje resursima u poljoprivredi i šumarstvu, identifikovanje izvora zagađenja i postavljanje ciljeva za zaštitu okoline.

“Tačna mjerenja omogućavaju nam razumijevanje i rješavanje kompleksnih izazova u ekologiji, kao što su klimatske promjene, zagađenje i iscrpljivanje resursa. Održivost, kao tema, podstiče nas da istražimo kako metrologija doprinosi poboljšanju naše svakodnevice. Metrologija nas osnažuje da donosimo odluke na osnovu tačnih informacija, bez obzira na to da li je riječ o kvantifikovanju emisije ugljenika, mjerenju otpada ili praćenju prirodnih staništa”, naveli su iz Zavoda u saopštenju za medije.

Upravo u okviru obilježavanja Svjetskog dana metrologije, Zavod za metrologiju je 17. maja 2024. otvorio vrata nacionalnih kalibracionih laboratorija za studente Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Tom prilikom studentima su prezentovane mogućnosti mjerenja u Zavodu, a ujedno im je upućena i poruka da su “dobrodošli da svoju karijeru počnu u našim laboratorijama i tako doprinesu održivosti metrologije kao specifične nauke”.

Podsjećaju da Zavod za metrologiju svojim uslugama pruža podršku akreditovanim i ispitnim laboratorijama, kao i svim ostalim subjektima privatnog i javnog sektora koji imaju obavezu da koriste usaglašenu i metrološki sljedivu mjernu opremu, u cilju postizanja potrebnog nivoa kvaliteta roba, usluga i radova.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, navodi se da Zavod u okviru svojih kapaciteta pruža usluge i doprinosi jačanju te važne oblasti.

“Broj mjerila koja su predmet metrološke kontrole se stalno povećava, a to je pokazatelj direktnog povećanja stepena kvaliteta pružanja javnih usluga, povjerenja građana u rezultate mjerenja, poboljšanja kvaliteta života građana i njihove zaštite”, poručuju iz Zavoda.

Svjetski dan metrologije 2024. obilježava se sloganom „Mjerimo danas za održivo sjutra“ i od ove godine zvanično je priznat kao dio UNESCO liste Međunarodnih dana. Manifestacije povodom Svjetskog dana metrologije odvijaju se širom svijeta pod pokroviteljstvom Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) i Međunarodne organizacije za zakonsku metrologiju (OIML).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve