Srijeda, 21 Februara, 2024
Rubrika:

NVO Euromost: Otpad iz Berana i Bijelog Polja opet preplavio Lim u Priboju

Iz te nevladine organizacije naveli su da po slobodnoj procjeni udruženja iz Priboja, u tom gradu na rijeci Lim je ''ovaj put stiglo oko 10.000 metara kubnih smeća i raznovrsnog otpada''

Dramatične slike ponovo stižu sa rijeke Lim kod Priboja, jer je posljednji poplavni talas do lančanice u ovom gradu ponovo donio ogromne količine smeća i raznovrsnog otpada iz Bijelog Polja i Berana, poručili su iz NVO “Euromost”.

Iz te nevladine organizacije naveli su da po slobodnoj procjeni udruženja iz Priboja, u tom gradu na rijeci Lim je “ovaj put stiglo oko 10.000 metara kubnih smeća i raznovrsnog otpada”.

“Najveći dio smeća i raznovrsnog otpada do Lima u Priboju, dolazi tokom poplavnog talasa u Crnoj Gori iz Bijelog Polja i Berana, gdje se uz tok Lima gomilaju divlje deponije, tako do Priboja dolazi sve i svašta, pa čak i ostaci nadgrobnih spomenika”, saopštile su kolege iz Priboja za NVO “Euromost”.

Euromost zajedno sa udruženjima iz Prijepolja i Priboja, prati godinama probleme sa kojim se pored opština u Crnoj Gori susreću i Opštine Prijepolje i Priboj, a tiče se nekontrolisanog odlaganja otpada na obalama Lima, naveli su iz te nevladine oranizacije, koji su dostavili snimak i fotografiju kako danas izgleda rijeka Lim na području Opštine Priboj.

Iz Euromosta još jednom pozivaju Vladu Crne Gore, Lokalne Uprave i građane da ozbiljno shvate klimatske promjene i da već “očekuju veće poplave u narednim mjesecima”.

“Poplave u Rožajama gdje je rijeka Ibar otpad sa njenih obala izbacila u samom gradu, mora biti opomena svim nesavjesnim građanima, da ne odlažu otpad na obalama rijeka i u samim rijekama i na njenim pritokama, da ne grade nelegalne objekte blizu rijeka i na njenim obalama gdje su rizična područja, da poštuju Zakon o vodama i sve što planiraju da rade pored rijeka i pritoka se obrate prvo nadležnim sekretarijatima ili Upravi voda, da vide da li imaju potrebne zakonske uslove za to, jer stvaraju ne samo sebi problem, već i ostalim gradjanima, svojim lokalnim zajednicama i svojim opštinama”, dodaju iz Euromosta.

Vlada Crne Gore, po njihovim riječima. mora ozbiljnije da pristupi poplavama na sjeveru Crne Gore.

“Mora da odmah pritekne u pomoć opštinama, jer opštine na sjeveru nijesu osposobljene i nemaju dovoljno raspoloživih mašina, ni preko komunalnih niti preko privatnih preduzeća, da odmah pristupe svim gradjanima i domaćinstvima koja su ugrožena tokom poplava”, naveli su iz Euromosta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
25.11.2023-14:01 14:01

…ZASTIĐE ! /bar da nijesu dodali “ekološka država “-tuga /