Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

NVO ASP: Teški kriminal hrli ka Ustavnom sudu, usvojeno 15 žalbi o pritvorima

Kako navode iz te NVO, u nekoliko slučajeva radi se o istim licima, za koja je Ustavni sud po dva puta prihvatao ustavne žalbe da im je pritvorom prekršeno pravo na ličnu slobodu

Prema podacima NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP), za nepunih deset mjeseci ove godine Ustavni sud Crne Gore usvojio je 17 ustavnih žalbi pritvorenih lica, što je tri puta više nego za čitavu proteklu godinu, pri čemu se 15 usvojenih žalbi odnosi na lica osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, ali i niz povezanih djela iz oblasti najtežeg kriminala.

Kako navode iz te NVO, u nekoliko slučajeva radi se o istim licima, za koja je Ustavni sud po dva puta prihvatao ustavne žalbe da im je pritvorom prekršeno pravo na ličnu slobodu.

“Neka od tih lica su javnosti dobro poznata, poput policajca tajne policije Petra Lazovića ili bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića. Prvi je i dalje u pritvoru, drugi se od juče brani sa slobode”, navodi se u saopštenju.

Od 17 usvojenih ustavnih žalbi pritvorenih lica, Ustavni sud je, kako navode iz ASP, u devet slučajeva samo utvrdio povredu prava na ličnu slobodu, koja je garantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za ljudska prava, dok je u osam slučajeva i ukinuo rješenja sudova o pritvorima i naložio ponovno postupanje.

“Ukinuto je jedno rješenje o pritvoru Višeg suda u Podgorici, dva rješenja Vrhovnog suda, a pet rješenja donijetih od Apelacionog suda”, navodi se u saopštenju.

Od 15 usvojenih ustavnih žalbi, a koje se odnose na osumnjičene za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije, ali su često u sticaju sumnje i u druga teška krivična djela, poput trgovine drogom ili krijumčarenja, u deset slučajeva se, kako navode iz ASP, kao dio dokaza navodi Sky komunikacija.

“Nadalje, u jednom slučaju, gdje je Ustavni sud prihvatio ustavnu žalbu, bila je sumnja na krivično djelo silovanja i obljube sa djetetom, a u jednom slučaju ubistva sa umišljajem. U većini slučajeva Ustavni sud razmatrao pritvorski osnov opasnosti od bjekstva, ocjenjujući da nijesu dovoljno obrazloženi i potvrdeni razlozi za takvu opasnost”, kazali su.

Napominju da je u nepunih deset mjeseci ove godine Ustavni sud ukupno razmatrao 45 ustavnih žalbi, od kojih je 28 odbio, a prihvatio 17 žalbi, pa je procenat prihvaćenih žalbi za ovaj period oko 38 odsto.

“ASP je ranije ukazala da je tokom 2022. godine Ustavnom sudu podnijeto ukupno 29 ustavnih žalbi, od kojih je pet prihvaćeno, što znači da je procenat pozitivnih odluka lani bio 17 odsto, a ove godine je za prvih deset mjeseci taj procenat više nego dupliran”, navodi se u saopštenju.

ASP se pitanjima pritvora bavi u okviru projekta kojeg finansijski podržava Građanska alijansa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve