Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Norvežani najavili raskid ugovora sa Institutom Igalo?

Kako navodi, do sada nijesu postojane nikakve naznake da do raskida ugovora može doći, ali kako je riječ o ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi u Oslu i ozbiljnom programu, oni su pratili stanje u Institutu

Poslovanje Instituta „Dr Simo Milošević“, poljuljano dugovima, tužbama i protestima radnika dodatno je ugroženo jer Norvežani žele da raskinu ugovor za narednu godinu. Delegacija iz Norveške posjetiće naredne sedmice Institut, kako bi menadžmentu obrazložili ovakvu odluku, navodi za RTHN v.d. direktor dr Savo Marić i dodaje da razlozi nijesu poznati.

“O razlozima zašto raskidaju ugovor ne želim da špekulišem niti predjudiciram. Želim da ugostim ljude iz Norveške, saslušamo ih i iznesemo svoje mišljenje. Ono što je loše za nas je što je to jedini siguran ugovor koji je Institut imao, na kojem smo radili buduću strategiju i program i gdje smo u nekoliko navrata rekli da bi možda trebalo zasnovati još neki program ili ugovor uz taj potpisati, jer samo taj jedan nije dovoljan”, navodi on.

Dr Marić je optimističan jer je u dopisu naznačena samo 2024. godina, pa će, kako ističe, tražiti način da ih tokom razgovora ubijede da ugovor, ipak, produže.

“Na kraju, to nije samo finansijski momenat i dolazak pacijenata, već tradicija stara skoro 50 godina, ali mi smo narod, pogotovo u posljednje vrijeme, sklon da tradicije i običaje zaboravlja i zapostavlja. Međutim, tradicije treba čuvati i njegovati, a što se tiče Instituta, ovo je jedna od najvažnijih i moramo učiniti sve da nastavimo saradnju sa Norvežanima”, priča za RTHN dr Marić.

Kako navodi, do sada nijesu postojane nikakve naznake da do raskida ugovora može doći, ali kako je riječ o ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi u Oslu i ozbiljnom programu, oni su pratili stanje u Institutu.

“Imali smo probleme sa kašnjenjem plata od četiri mjeseca, imali smo štrajk pojedinih sektora i slično. Odmah su stizali upiti iz Norveške što se tiče toga, jer oni vode računa da radnici budu zadovoljni. U ugovoru sa njima to je definisano, pa samim tim, ako imaju saznanje da naš radnik ne prima platu četiri mjeseca, zaključuju da ga mi, kao institucija, ne poštujemo”, smatra dr Marić.

Delegacija Fonda za zdravstveno osiguranje republike Srbije, koja je trebalo da dođe u posjetu, upozna kapacitete i ponudu Instituta, kako bi dogovorili saradnju, odgodila je dolazak, a dr Marić očekuje da će ta posjeta biti realizovana tokom naredne sedmice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve