Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Najveća odgovornost za teške udese na vozačima

Pored upotrebe alkohola, neprilagođena brzina i rizična preticanja najčešći su uzrok saobraćajnih udesa. Naši sagovornici ističu i da veliki broj vozača nije adekvatno obučen za samostalnu vožnju, kao i da Crna Gora nema izrađen sistem bezbjednosti saobraćaja

Pored upotrebe alkohola, neprilagođena brzina i rizična preticanja najčešći su uzrok saobraćajnih udesa. Naši sagovornici ističu i da veliki broj vozača nije adekvatno obučen za samostalnu vožnju, kao i da Crna Gora nema izrađen sistem bezbjednosti saobraćaja.

Otvaranje dionice auto-puta od Podgorice do Mateševa značajno je rasteretio put kroz kanjon Morače, a samim tim i saobraćajne nesreće. Ipak, ostale su brojne druge crne saobraćajne tačke. Glavno pitanje je šta država može da uradi da smanji broj udesa na putevima, odnosno koje su to mjere koje treba preduzeti prema vozačima. Da li je možda rješenje višemjesečno ili za najteže prekršaje trajno oduzimanje vozačke dozvole, kao i mnogo duže zatvorske kazne?

Boško Matović, profesor Mašinskog fakulteta UCG ističe da nažalost naš sistem je rezistentan na takve mjere.

“Mi još uvijek nemamo takvu vrstu mjera. Čak i one mjere koje možda imamo zakonom propisane se u praksi ne sprovode kao što su na primjer kazneni poeni. Naravno to učesnici u saobraćaju osjete, vide. Čak i odsustvo prinude koje imamo u određenim trenucima vide, onda se nebezbjednije ponašaju, jer imaju subjektivni osjećaj da je represija slabija, lošija i naravno to im dozvoljava da se tako ponašaju”, objašnjava Matović.

Njegov kolega Milanko Damjanović naglašava da je za Crnu Goru karakteristično da nema izgrađen sistem bezbjednosti saobraćaja.

“To je bitno za učešće svih subjekata, za poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja. Ovdje, kad je u pitanju Crna Gora, to mogu otvoreno da garantujem, u pitanju je ponašanje učesnika u saobraćaju, jer mi se potpuno drugačije ponašamo u drugim uslovima gdje su izgrađeni sistemi bezbjednosti saobraćaja”, kategoričan je Damjanović.

Sada bi trebalo da bude prioritet snažnija kontrola rada autoškola. Veliki broj kandidata za polaganje vozačkog ispita B kategorije nije odradio pun fond časova odnosno 40 teorijskih i 30 časova vožnje. Damjanović smatra da su slabo edukovani vozači veliki rizik po bezbjednost saobraćaja.

“Ja spletom okolnosti često pravim anketu sa studentima koji dođu kod nas. Pogotovu prva, druga godina. Ja još nijesam našao u svojoj praksi, a imam je kao profesor 15 godina, kad je u pitanju drumski saobraćaj, a kad je u pitanju ova problematika i duže, da je jedan jedini kandidat iskazao da je održao ovaj fond časova i da je održao punu obuku kad je u pitanju i teoretski i praktični dio”, objašnjava Damjanović.

Analizom saobraćaja prepoznato je 13 najopasnijih saobraćajnih tačaka u Crnoj Gori. Neke od njih su Obzovica, Brajići, Frutak-Zagorak i druge. Nalaze se u svim krajevima države, koja ima takav teren da putevi uglavnom imaju jednu zvjezdicu od pet mogućih kad govorimo o njihovoj bezbjednosti. Jedna takva tačka je i Barutana, na izlazu iz Podgorice prema Cetinju.

“Mi smo u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i Upravom za saobraćaj, uradili terenska istraživanja kako bi utvrdili da li je put i u kojoj mjeri doprinio ovim saobraćajnim nezgodama. Imamo uočene određene nedostatke, ali oni nisu dominantno uticali na ove smrtne ishode. Uglavnom je to bilo ponašanje učesnika u saobraćaju. Imali smo situacije enormno visokih brzina, enormno visokih prosječnih brzina na ovim lokacijama, ali takođe bih istakao jednu od stvari, a to je nepropisno preticanje koje je bilo vrlo evidentno na ovim lokacijama”, kaže Matović.

Tamo gdje su putevi rekonstruisani vozi se mnogo brže nego ranije. Vozači često vozila pretiču trećom trakom, poput ovog koji upravlja vozilom bez tablica, a koji je imao namjeru to da uradi u našoj krajnjoj desnoj traci. Prosjek starosti vozila u Crnoj Gori je 16 godina. Tehnički pregled je mnogo stroži nego ranije tako da su neispravnost vozila ili loš kvalitet puta u zanemarljivom procentu uzrok nesreća. Na potezu su institucije čiji je zadatak da naprave sistem poput onog u razvijenim zemljama koji naši vozači tamo poštuju bez izuzetka.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve