Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Na Cetinju i u Andrijevici nema štrajka, u ostalim gradovima polovično

Prema podacima do kojih je došao Portal RTNK na Cetinju nije registrovano da su škole stupile u štrajk

Štrajk prosvjetnih radnika ipak nije prihvaćen u većini škola širom Crne Gore. Prema podacima do kojih je došao Portal RTNK na Cetinju nije registrovano da su škole stupile u štrajk.

U Andrijevici se nastava odvija redovno i niti jedna škola nije stupila u štrajk.

Na teritoriji Zete se u svim Osnovnim školama i Srednjoj mješovitoj školi nastava odvija po redovnom nastavnom planu i programu.

Par nastavnika iz OŠ “Milan Vukotić” je uzelo učešće u štrajku, ali to nije uticalo na plan nastave.

U Petnjici osnovne škole nisu stupile u štrajk dok je srednja škola u štrajku.

Prema do sada raspoloživim podacima u gradovima na sjeveru u štrajku je 38 škola (od kojih se u 7 škola štrajk djelimično realizuje). Nastava se redovno odvija u 28 skola.

Predškolske ustanove koje su u štrajku rade sa skraćenim radnim vremenom, odnosno rade do 14h.

Inače, na području Berana, Rožaja, Plava, Gusinja, Andrijevice i Petnjice ne postoji jedinstven stav po pitanju modela na koji se pristupa generalnom štrajku prosvjete.

Na području Berana u štrajku su 3 gradske osnovne škole i 4 srednje škole koje su u prvoj smjeni relizovale štrajk na način što su posle održanog prvog časa prekinuli nastavu.

U Rožajama većina škola nije stupila u štrajk, kao ni predškolska utanova izuzev srednje strune škole i dvije seoske škole koje štrajk relizuju uz primjenu minimalnog procesa rada, odnosno časovi su skraćeni na 35 min, dok je jedna seoska škola u potpunosti obustavila nastavu.

Na podrucju Plava u sštrajku se nalazi srednja stručna škola dok se u ostalim, osnovnim školama, štrajk relizuje od strane manjeg broja nastavnika koji ne realizuju nastavu dok većina nastavnog kadra redovno odrzžava časove.

U predškolskoj ustanovi danas se radne obaveze izvršavaju redovno dok je od sjutra najavljeno solidarisanje sa sindikatom na način što će radno vrijeme biti skraćeno za 1 sat.

U Gusinju u osnovnim školama i predškolskoj ustanovi nema štrajka dok je srednja stručna škola stupila u štrajk.

Bijelo Polje

Na području Bijelog Polja postoji 17 osnovnih i 3 srednje škole.

U 6 osnovnih škola nastava se odvija u punom kapacitetu (nema štrajka), dok u ostalih 11 osnovnih škola se ne održava i učenici su napustili prostorije škole.

Što se tiče srednjih škola, Školski centar radi u kapacitetu 70 odsto dok su Srednja stručna škola i Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ u štrajku, nastava se ne odvija.

Prema podacima Portala RTNK pojedine osnovne škole su u djelimičnom štrajku (njih tri), jer određeni broj nastavnog kadra ne podržava štrajk.

Pljevlja

Na području Pljevalja, od ukupno 18 vaspitno obrazovnih ustanova, u 7 osnovnih škola među kojima su tri gradske sa najvećim brojem đaka, nastava se danas ne odvija, zbog aktuelnog štrajka.

U jednoj predškolskoj ustanovi u Pljevljima, radi se skraćeno radno vrijeme.

“Učenici su prethodno, prije odlaska u školu, putem Viber aplikacije obavješteni od nastavnog osoblja da se danas nastava neće realizovati, zbog štrajka. U posjedu smo saznanja da je manji broj učitelja, u osnovnim školama, danas organizovao nastavu, koju učenici redovno pohađaju”.

Žabljak

Na području Žabljaka u tri vaspitno obrazovne ustanove (dvije osnovne, jedna srednja škola ) nastava danas nije održana zbog aktuelnog štrajka. U jednoj predškolskoj ustanovi na Žabljaku radi se skraćeno radno vrijeme, odnosno nastava se odvija do 14 h. Štrajk se, za sada, manifestuje isključivo obustavom nastave. Dalje aktivnosti prvjetara u toj opštini zavisiće, kako nam je predočeno, od od sastanka, planiranog za srijedu, na nivou Sindikata prosvjete, Vlade, resornog ministarstva.

Kolašin

Na gradskom području Kolašina se nalaze osnovna i srednja škola, odnosno škole sa najvećim brojem učenika. Osnovna škola nije u štrajku, nastava se odvija redovno.

Srednja škola je u štrajku i učenici ne pohađaju nastavu. Profesori su u školi od 8-12 h. Vrtić u kolašinu radi skraćeno do 14 h, a tri  seoske škole takođe su u štrajku.

U Kolašinu su službenici policije danas po dobijenim instrukcijama, obišli škole i obavili razgovore sa direktorima istih na okolnosti štrajka, što su prosvjetni radnici negativno komentarisali. Nakon razgovora po tom osnovu od strane nekih direktora upućene su žalbe ili pitanja ministru unutrašnjih poslova po kojem osnovu je policija realizovala naznačenu aktivnost.

Mojkovac

U Mojkovcu od ukupno pet vaspitno obrazovnih ustanova tri su stupile u štrajk. U štrajku su dvije vaspitno obrazovne ustanove sa gradskog područja i jedna ustanova na seoskog podrucja. Na gradskom području su srednja škola i djeci vrtić dok je na seoskom podrucju osnovna škola.

Štrajk u dvije škole se odvija na način što su učenici upoznati da se nastava neće odvijati i vratili su se kućama, dok je u trećoj ustanovi (dječijem vrtiću) organizovan rad od strane vaspitačica koje nijesu pristupile štrajku.

Nikšić

Trenutno na području Nikšića štrajkuju prosvjetni radnici u Srednjoj Elektro i Mašinskoj školi, osnovnim školama “Braća Labudović” i “Braća Ribar”.

U Srednjoj Ekonomskoj školi nastava se održava djelimično jer jedan broj profesora štrajkuje. Takođe, proces rada je obustavljen u Centralnom vrtiću.

U osnovnim školama većinom glasova prosvjetnog kadra se odlučivalo da li će se stupiti u štrajk

U gradovima na primorju, u štrajku je 29 škola, od kojih se nastava u 5 škola djelimično realizuje. Nastava se redovno realizuje u 19 škola.

Predškolske ustanove koje su u štrajku rade sa skraćeno radno vrijeme. Takođe, časovi u odjeljenjima sa djecom sa posebnim potrebama u svim školama rade redovno (nemaju pravo na štrajk).

U Podgorici nastava nije održana u sledećim školama:

21. Maj (ne idu na nastavu osim nekoliko nastavnika i to 1 i 2 razreda koji pohadjaju nastavu i jedno odeljenje 4-og razreda), Dragiša Ivanović, Branko Božovic, Sutjeska, Štampar Makarije, Oktoih, Savo Pejanović, Božidar Vuković Podgoričanin, Pavle Rovinski (slicna situa kao u školi 21.maj), Vuk Karadžić bez nastave.

Škole u kojima je bilo nastave su: Marko Miljanov, Vlado Milić (djelimično), Novka Ubović.

Dok za ostale škole sa terena Podgirice ili nisu u štrajku ili su djelimično u štrajku.

Srednje škole na području Glavnog grada koje rade su: Mašinska sa 50% osoblja, Građevinska, Hemijska, Ekonomska, Medicinska, Trgovinska, a u Gimnaziji danas su obilježili dan te ustanove.

Danilovgrad

U danilovgradskoj Osnovnoj školi „Vuko Jovović“ časovi se ne održavaju za učenike do petog razreda jer njihovi profesori štrajkuju. Nastava u ostalim razredima danas je redovna.

U Srednjoj gimnaziji samo tri profesora danas održavaju nastavu.

U OŠ „Njegoš“ – Spuž takođe je djelimična nastava.

U seoskim školama zbog manjeg broja učenika bez plana su rada,odnosno ostavljeno im je na odlučivanje jer se radi o manjem broju učenika i nastavnika.

Danas nije bilo dolaska učenika iz Podgorice, već su nastavi prisustvovala samo djeca iz opštine Danilovgrad.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve