Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

MZ: Pokrenuta izrada studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar

Iz Ministarstva su rekli da je FASEP subvencija namijenjena studijama izvodljivosti i demonstrativnim projektima zelenih i inovativnih tehnologija i da je taj značajan projekat odobrila Generalna direkcija trezora Francuske

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je izradu studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su rekli da je FASEP subvencija namijenjena studijama izvodljivosti i demonstrativnim projektima zelenih i inovativnih tehnologija i da je taj značajan projekat odobrila Generalna direkcija trezora Francuske.

„Aktivnost dolazi nakon posjete ministra zdravlja Vojislava Šimuna Francuskoj, gdje je sa francuskim kolegom Frederikom Valetuom i predstavnicima eminentnih zdravstvenih ustanova u toj zemlji dogovorio mogućnosti i modele saradnje, među kojima je bila izrada studija izvodljivosti za Univerzitetski Klinički centar“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će ciljevi studije izvodljivosti sadržati analizu trenutnih i budućih potreba za zdravstvenim uslugama, evaluaciju ekonomske isplativosti projekta, procjenu ekološkog uticaja i održivosti, kao i razvijanje inovativnih tehnoloških rješenja.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da je, prije izrade studije izvodljivosti, planirana izrada Medicinskog Programa, koji će izraditi APHP – Assistance Publique Hopitaux de Paris, jedna od najeminentnijih zdravstvenih institucija u Evropi.

„Nacrt medicinskog programa za Univerzitetsku kliniku biće predstavljen Ministarstvu zdravlja krajem iduće sedmice“, kaže se u saopštenju.

Taj dokument, kako su naveli iz Ministarstva, predstavlja osnovu za ovako važne projekte i izrađuje se u saradnji sa predstavnicima Kliničkog centra Crne Gore.

„Ministarstvo zdravlja planira da projekat teče ubrzano, sa ciljem da studija izvodljivosti, kao i ostala tehnička dokumentacija bude završena do kraja ljeta naredne godine“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da će novi Univerzitetski klinički centar predstavljati savremenu ustanovu tercijarne zdravstvene zaštite, koja će odgovarati najvišim evropskim standardima.

„Ministarstvo zdravlja strateški razmatra svaki projekat i gradi zdravstvene ustanove u skladu sa potrebama našeg društva, težeći ka evropskom kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga“, poručili su iz tog Vladinog resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve