Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

MVP: Ambasada u Poljskoj u stalnoj komunikaciji sa košarkašima, i ministar ostvario kontakt sa porodicom

Kako navode, nije tačna informacija da košarkaši ne uspijevaju da uspostave kontakt sa ambasadama u Kijevu i Poljskoj

Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se povodom slučaja dva crnogorska košarkaša koji se nalaze na ukrajinskoj granici i ne uspijevaju da je pređu.

Kako navode, nije tačna informacija da košarkaši ne uspijevaju da uspostave kontakt sa ambasadama u Kijevu i Poljskoj.

“Informišemo javnost da su sa osobljem Ambasade u Poljskoj razgovarali na desetine puta samo tokom ovog dana, kako to jedan od njih i sam svjedoči rekavši da su “u stalnom kontaktu sa Nikolinom Karaniki”, i sa ambasadom u Kijevu, a sad i u Poljskoj “. Takođe, ministar vanjskih poslova ostvario je komunikaciju sa bratom jednog od košarkaša.

I ovom prilikom informišemo da otpravnica poslova Ambasade u Poljskoj, kako je to ranije danas rečeno, čeka na drugoj strani granice crnogorske državljane, kako bi naše diplomatsko predstavništvo pomoglo u daljoj evakuaciji”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, žele da informišu da za njih dvojicu, kao i za sve ljude koji se u ovom trenutku nalaze sa ukrajinske strane granice, postoji istovjetan izazov.

“Velika gužva na granici nažalost postoji za sve, budući da Ukrajina sa svoje strane drži otežan prolaz za sve punoljetne muškarce starosti do 60 godina, u smislu kontrole tretirajući na istovjetan način strance i svoje državljane.

Potom, informišemo da države nisu vršile organizovanu evakuaciju svojih građana. Osoblje Ambasade u Kijevu tokom prethodnog perioda, ali i u ovom trenutku, učinilo je sve da pomogne našim građanima pružajući dostupne informacije, savjete, ali i pomoć koja bi im u slučaju ostanka u Kijevu bila nasušna”, kažu iz MVP.

Podsjećaju da je Ministarstvo vanjskih poslova na vrijeme, 11. februara, dakle prije više od dvije sedmice, obavijestilo crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

“Podsjećamo i na činjenicu da je zahvaljujući ovom obavještenju, te stalnoj komunikaciji sa građanima, prvobitan broj naših državljana u Ukrajini značajno smanjen do danas.

U svjetlu neistina koje pojedini mediji iznose oglušujući se o pravila profesije, još jednom apelujemo na njihovu novinarsku etiku i molimo da shvate ozbiljnost trenutka u kome javnost, zarad jeftinih bodova u kontekstu domaćih prilika, ne bi trebalo da dovode u zabludu neprovjerenim i lažnim informacijama”, zaključuju u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve