Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Muzički doprinos kao trajna baština

Promociju je obilježila i staropodgorička pjesma, u izvođenju Žutog Serhatlića

Promocija posebnog tematskog broja časopisa ,,Komuna“, posvećenog muzičkom nasljeđu Podgorice, održana je noćas u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović“. U programu su učestvovali Radmila Uskoković-Ivanović, Šukrija Žuti Serhatlić, Zoja Đurović, Mićo Miranović, Amer Ramusović i Saša Magovčević.

Ramusović je podsjetio da je ovaj broj časopisa ,,Komuna“ tematski posvećen muzičkom nasljeđu Podgorice, njenim žiteljima, muzičarima, kompozitorima i profesorima čiji su djelo i značaj ostavili nemjerljiv kulturološko-civilizacijski trag koji svjedoči muzičkim doprinosom kao trajnom baštinom i nasljeđem Crne Gore.

Miranović je istakao da bi, s obzirom na značaj, vrijednost i kvalitet ovog broja ,,Komune“ bilo dobro da se razgovara sa predstavnicima Muzičke akademije kako bi pojedine teme iz ovog časopisa postale predmet seminarskih radova studenata.

– Tako bi u dogledno vrijeme dobili jedan lijep tekstualni zapis – razrađenost ovoga što je urađeno u ,,Komuni“ – kazao je Miranović.

Uskoković-Ivanović, koja u ,,Komuni“ potpisuje tekst „Slavuj sa Ribnice“ posvećen Kseniji Cicvarić i tekst „Tamo đe ognjišta dime“ koji govori o Ljubomiru Ljubu Đuroviću, pjevaču i kompozitoru, konstatovala da je Cicvarić izazivala beskrajno divljenje zbog talenta, apsolutnog sluha i savršene kontrole glasa.

– Način na koji je pretakala staropodgorički merak u osjećaje i dodirivala najtananiije djelove duše vinuli su je u izvođački vrh u velikoj Jugoslaviji – kazala je Uskoković-Ivanović.

Promociju je obilježila i staropodgorička pjesma, u izvođenju Žutog Serhatlića.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve