Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

MUP: Realizovana obuka i pokazna vježba za gašenje šumskih požara

Kako navode na obuci je učešće uzelo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja i Berana, a sproveli su je instruktori iz Trening centra u Igu iz Republike Slovenije

U okviru višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF realizovana je obuka za gašenje šumskih požara. Teorijski dio obuke sproveden je u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici, dok su praktični dio obuke i pokazna vježba gašenja šumskih požara
na kojoj su polaznici provjerili stečena znanja sprovedeni u mjestu Rogami na poligonima Trening centra za zaštitu i spašavanje, saopšteno je iz MUP-a.

Kako navode na obuci je učešće uzelo 25 vatrogasaca – spasilaca iz Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje, Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Danilovgrada, Pljevalja i Berana, a sproveli su je instruktori iz Trening centra u Igu iz Republike Slovenije.

“U okviru programa IPA FF nabavljena je lična i kolektivna zaštitna oprema vrijednosti oko 85 000 eura, koju su na obuci i pokaznoj vježbi testirali polaznici obuke.
Kroz ovaj projekat planirano je i formiranje Modula za gašenje šumskih požara u svim zemljama korisnicama Programa, a države korisnice su: Albanija, Bosna i
Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. Konzorcijum koji implementira program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC) – vodeći partner, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), švedska Agencija za vanredne situacije (MSB), Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije (IGSU), Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona (FRB-MSR), APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation)”, saopšteno je iz MUP-a.

Foto: MUP
Foto: MUP

Dodaju da pripadnici ovog Modula za gašenje šumskih požara učestvovaće na terenskoj vježbi koja će biti održana u Skoplju u periodu od 18. do 22. marta 2024. godine na kojoj će osim polaznika obuke u Podgorici učestvovati i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a.

Ukupan budžet programa je pet miliona eura. Opšti cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti civilne zaštite.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve