Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Dijalog i poštovanje Granskog kolektivnog ugovora nema alternativu

''GKU je obavezan za strane potpisnice istog i treba ga poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti''

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da kao roditelj dvoje djece, koja pohađaju osnovnu školu, “nije srećan zbog toga što su danas propustili nastavu”.

To je činjenica, smatra on, oko koje valjda “nema potrebe da diskutujemo”.

“Međutim, nije korektno svoditi priču na taj narativ iz više razloga… Prvo, nametanje teze da prosvjetni radnici sad traže povećanje plata je netačno i nekorektno… Ta priča o (ne)opravdanosti povećanja je imala smisla prije nešto više od godinu kad se pregovaralo o izmjenama GKU i kad su iste potpisane… GKU je obavezan za strane potpisnice istog i treba ga poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti”, napisao je Mugoša u objavi na mreži X.

Treće solucije, kaže, nema…

“Drugo, postavlja se pitanje zašto predstavnici političkih partija nisu problematizovali priču o povećanju zarada u predizbornom periodu prošle godine, jer je planirano povećanje od 1.januara 2024. već bilo definisano pola godine prije prošlogodišnjih izbora… A da ne pominjem (ako su tačne informacije) razne pritiske kojima su izloženi prosvjetni radnici koji su odlučili da štrajkuju”, napisao je poslanik.

Na kraju, kako ističe, dijalog ali intenzivni je svakako potreban i to bez optuživanja prosvjetnih radnika…

“Uostalom, u cijeloj priči nije validan argument oko toga koja je Vlada potpisala GKU, jer bi prihvatanjem takve prakse bio obesmišljen socijalni dijalog i pravna sigurnost”, stoji u objavi Mugoše.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve