Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

MKM: Procedura za iznošenje umjetnina van države zahtijeva vrijeme i kompletnu dokumentaciju

Ministarstvo kulture i medija podstiče afirmaciju crnogorskih umjetnika i njihovog stvaralaštva van granica naše države, ali napominje da se zakonske procedure moraju poštovati – navodi se u saopštenju

Ministarstvo kulture i medija (MKM) poziva sve crnogorske umjetnike da na vrijeme započnu proceduru za iznošenje kulturnih dobara, antikviteta i umjetnina van države i prilikom podnošenja zahtjeva dostave kompletnu dokumentaciju, kako bi ministarstvo u zakonskom roku od 20 dana izdalo odobrenje za izvoz.

Ministarstvo kulture i medija podstiče afirmaciju crnogorskih umjetnika i njihovog stvaralaštva van granica naše države, ali napominje da se zakonske procedure moraju poštovati – navodi se u saopštenju.

“Podsjećamo da smo u prethodnih 17 mjeseci zaprimili 89 zahtjeva za izdavanje odobrenja za iznošenje umjetnina van države, a koji zahtjevi su riješeni u zakonskom roku. Postupak za izdavanje odobrenja sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a pokreće se zahtjevom stranke. Informacije o načinu na koji se sprovodi postupak, kao i potrebnom dokumentacijom za izdavanje odobrenja, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Ministarstva kulture i medija”, objašnjeno je u saopštenju.

Pokretanjem procedure, Ministarstvo kulture i medija je u obavezi da sagleda dostavljenu dokumentaciju i pribavi mišljena nadležnih organa.

“Imajući u vidu da je dostavljena dokumentacija često nepotpuna, ministarstvo je u obavezi da traži dopunu iste, budući da stranke u momentu podnošenja zahtjeva ne raspolažu svim neophodnim informacijama i potrebnom dokumentacijom, a koje su neophodne da ovaj organ donese pravilnu i zakonitu odluku. Shodno navedenom, Ministarstvo kulture i medija, donosi odluke i prije isteka propisanog roka, sa čestim razumijevanjem potreba crnogorskih umjetnika, kojima je zbog specifičnosti djelatnosti, odobrenje potrebno izdati u roku od par radnih dana”, zaključak je saopštenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve